veilig warehouse

Gerelateerd nieuws

Podcast veilig warehouse: zo maakt Albert Heijn van de mens een sterke schakel

Het distributiecentrum Van Albert Heijn aan de Galvaniweg in Zwolle, onderdeel van Ahold Delhaize won in 2019 goud bij de Prijs Veiligste Magazijn. De vraag is hoe voorkomen zij in een veilig warehouse aanrijdingen en hoe kan het gedrag van medewerkers én leidinggevenden zorgen voor minder aanrijdingen? Joost de Bont, Consultant Safety & Aftercare Distribution bij Ahold Delhaize en Jan Hommes, directeur van BMWT (bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel) delen hun visie in een podcast (te beluisteren door hier te klikken).

Diep onder de indruk was de jury van het Veiligste Magazijn 2019 over het magazijn van winnaar Albert Heijn in Zwolle. Maar wat maakt de veiligheidsaanpak zo goed en hoe kom je tot zo’n standaard dat het gedrag van medewerkers structureel verbetert en daarmee het veiligheidsniveau in zijn geheel.

Verantwoordelijkheid aan de medewerkers loont

Joost de Bont, veiligheidsadviseur bij Ahold Delhaize: “Het begint met een verkeersplan om kruisend verkeer te reduceren. Dat was een lang traject, twee jaar, omdat we het samen doen met medewerkers.‚ De Bont en zijn team gelooft in die gezamenlijke aanpak: Medewerkers op de vloer denken actief mee over de hotspots en hoe die veiliger kunnen. Dat is in het begin moeilijk, je moet ze helpen, maar die verantwoordelijkheid loont, aldus De Bont.

Voorbeeld stellen

Jan Hommes, directeur BMWT: “Gedrag veranderen is niet onmogelijk. Het begint volgen hem met het onderwerp bespreekbaar maken. “Stel je als management kwetsbaar en open op én toon het goede voorbeeld.‚ Als er een spiegel nodig is volgens de mensen, hang die dan op en ga niet bakkeleien over geld, is zijn advies. “Soms kosten aanpassingen tijd, maar leg dat uit.‚ De Bont: “Natuurlijk moet de medewerker opletten en zich veilig gedragen, maar als je als werkgever ook niet je best hebt gedaan of uitstraalt dat je veiligheid belangrijk vindt, dan doen de medewerkers dat ook niet.”

Beluister hier podcasts met als onderwerp veilig warehouse

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven