Gerelateerd nieuws

ROVC breidt Vakcentrum Binnenklimaattechniek uit met Experience Box

Op 18 tot en met 20 januari 2023 opent technisch opleider ROVC de Experience Box gezond binnenklimaat in het TechCenter in Ede. De Experience Boxis een kantoorsimulatieruimte waarin handmatig de luchtkwaliteit aangepast kan worden. Het doel is om bezoekers en cursisten het nut en de noodzaak van een gezond binnenklimaat zelf te laten ervaren en hier meer bewustzijn over te creëren. De Experience Box is onderdeel van het Vakcentrum Binnenklimaattechniek en is ontwikkeld door ROVC in samenwerking met branchevereniging Binnenklimaat Nederland en de provincie Gelderland.

 

Belang van gezond binnenklimaat

Wie de Experience Box binnenstapt, merkt na enige tijd dat de luchtkwaliteit afneemt. De box wordt niet geventileerd, dus de hoeveelheid zuurstof in de lucht neemt af en de hoeveelheid stikstof en koolstofdioxide toe. Zodra de binnenklimaatsystemen in de box geactiveerd worden, merk je dat de luchtkwaliteit significant verbetert. Op deze manier maakt ROVC inzichtelijk wat een gezond binnenklimaat voor effect heeft op het welzijn van mensen. Ook wordt er in en rondom de box uitleg gegeven over de werking van de ventilatiesystemen. Via meters is de luchtkwaliteit af te lezen en door middel van rook wordt het ventilatieniveau gedemonstreerd.

 

Leerhulpmiddel én bewustwording

ROVC gaat de Experience Box op verschillende manieren inzetten. Ten eerste als een ervaringsgericht leerhulpmiddel voor cursisten tijdens trainingen gericht op Koude- & Klimaattechniek- en Gebouwautomatisering. En daarnaast als tool om de bewustwording te vergroten van het belang van een gezond binnenklimaat. Dat is relevant voor een brede doelgroep. Met name voor gebouwbeheerders en -eigenaren in de utiliteit die met een gezond binnenklimaat een positieve bijdrage kunnen leveren aan het werk- en woongeluk van hun gebouwgebruikers.

 

Nico van Leeuwen, Business Developer bij ROVC: “De Experience Box gezond binnenklimaat is een hele mooie toevoeging aan ons Vakcentrum Binnenklimaattechniek. We zijn dan ook heel trots dat we dit unieke leerhulpmiddel samen met leden van de branchevereniging Binnenklimaat Nederland en de provincie Gelderland hebben gerealiseerd. Een gezond binnenklimaat is een enorm actueel onderwerp. Zo speelt het bijvoorbeeld een rol in de energietransitie. Isolatie is de eerste stap in het verduurzamen van bestaande gebouwen en nieuwe gebouwen worden luchtdicht gebouwd. Hierdoor neemt het belang van een gezond en gecontroleerd binnenklimaat toe. Bovendien weten we dat ervaringsgericht onderwijs effect heeft en verwachten we dat de Experience Box de cursussen verrijkt. Daarnaast hopen we onder een bredere doelgroep bewustwording te vergroten rondom het thema gezond binnenklimaat.”

 

Ervaar het zelf

Op 18 tot en met 20 januari is de Experience Box in het ROVC TechCenter in Ede gratis te bezoeken. Alle geïnteresseerden zijn welkom. Aanmelden kan hier. Tijdens de open dagen staan meerdere thema’s op het programma. Zo zijn er verschillende innovaties te zien op het gebied van gebouwautomatisering en worden concrete projecten getoond waarin zij-instromers in korte tijd duurzaam zijn opgeleid in de installatiebranche.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven