Gerelateerd nieuws

De overheid pompte bijna een miljard extra in woningbouw, dit is wat jij kunt merken

Uit onderzoek van beleggen-vandaag.nl op basis van cijfers van het CBS blijkt dat er in 2023 minder nieuwe huizen werden gebouwd dan het jaar ervoor. In totaal zijn de bouwkosten van 21,750 miljard in 2022 naar 19,536 miljard in 2023 gezakt. Toch schakelt de overheid een versnelling hoger met een indrukwekkende stijging in hun bijdrage aan de bouwsector door 953 miljoen meer te investeren in woningbouw dan het jaar ervoor.

Aanpak overheid woningnood

De toename in uitgaven van de overheid en woningcorporaties in 2023, van 2,212 miljard naar 3,165 miljard, is een bewuste en strategische beslissing in het licht van de aanhoudende woningnood in Nederland. Deze verhoging van bijna 30% is een duidelijk signaal dat er serieuze stappen worden gezet om het aanbod van betaalbare woningen te vergroten. Deze stap komt op een kritiek moment, gezien de bouwsector in 2024 naar verwachting met 2,5% zal krimpen volgens ING. Dit wordt grotendeels toegeschreven aan uitdagingen zoals de stikstofcrisis en een afnemend aantal nieuwbouwprojecten, met een prognose van slechts 65.000 nieuwe woningen tegenover een doelstelling van 90.000.

De overheid erkent de urgentie van de woningnood en zet aanzienlijk meer middelen in om het tij te keren.” aldus Erik Korte, financieel deskundige beleggen-vandaag.nl. “Met een investeringstoename van bijna 30% in 2023, is de overheid vastberaden om de uitdagingen op de woningmarkt hoofd te bieden en ervoor te zorgen dat meer mensen toegang krijgen tot betaalbare woningen.

Daling particuliere bouw

Aan de andere kant van het spectrum zien we een dip in de activiteiten van particuliere bouwers afgelopen jaar werd er namelijk 7,9 miljard uitgegeven aan woningbouw ten opzichte van 9,6 miljard het jaar ervoor. De cijfers suggereren een zekere voorzichtigheid, mogelijk gedreven door zorgen over een aanstaande recessie of simpelweg omdat mensen de hand op de knip houden. Dit kan op korte termijn betekenen dat er minder keuze is, maar het benadrukt ook het belang van de stappen die de overheid nu zet.

Wat betekent dit voor de huizenzoeker?

De aanhoudende woningnood in Nederland en de recente financiële ontwikkelingen in de bouwsector hebben directe gevolgen voor huizenzoekers. Met een daling in de totale bouwuitgaven van 21,750 miljard in 2022 naar 19,536 miljard in 2023, en tegelijkertijd een toename van overheidsinvesteringen in betaalbare woningen, bevindt de woningmarkt zich op een cruciaal kruispunt. Voor huizenzoekers betekent dit een dubbelzijdige situatie.

Enerzijds biedt de verhoogde focus van de overheid op betaalbare woningen hoop op meer beschikbaarheid op de lange termijn. Anderzijds kan de algehele afname in bouwprojecten, vooral in de particuliere sector, leiden tot een tekort op korte termijn aan nieuwe woningen op de markt. Dit kan de concurrentie om beschikbare woningen verhogen en de prijzen opdrijven. Voor huizenzoekers is het essentieel om deze trends nauwlettend in de gaten te houden en strategisch te plannen, rekening houdend met zowel de huidige marktomstandigheden als de toekomstige ontwikkelingen in het aanbod van woningen.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven