Gerelateerd nieuws

Optoppen van gebouwen kan tekort aan woningen helpen terugdringen

Nederland komt structureel honderdduizenden woningen tekort. Momenteel zijn er slechts 47.000 woningen beschikbaar, terwijl de vraag bijna tien keer zo groot is. Een acuut probleem dus. Ingenieursbureau Iv stelt dat het optoppen van gebouwen één van de oplossingen is om het stijgende woningtekort terug te dringen. 

Met de landelijke Tweede Kamerverkiezingen in aantocht, is het thema ‘wonen’ het belangrijkste thema, want het woningtekort is voelbaar door heel het land. Veel ruimte is er in het drukke Nederland al niet. Optoppen kan voor veel verlichting zorgen, al is het realiseren ervan geen abc’tje. “Een gebouw is qua fundering en draagstructuur zo gebouwd dat het de huidige constructie kan dragen”, vertelt projectleider Rinske Daniëls-de Waard van Iv. “Vaak zijn die niet berekend op het dragen van extra verdiepingen. Het is echt een ingewikkelde puzzel om te kijken hoe dat constructief veilig kan.” Een geslaagd voorbeeld is het optoppen van een complex aan het Burgemeester Feithplein in Voorburg.

Het idee van het ‘optoppen’ is eenvoudig: plaats een of meer verdiepingen boven op een bestaand gebouw, dit kan bijvoorbeeld een kantoor of appartementencomplex zijn, zodat op hetzelfde oppervlak meer mensen kunnen wonen. Het enige dat – voor het zicht – verandert, is de hoogte. In Berlijn wordt dit al veelvuldig toegepast bij de naoorlogse ‘Plattenbau’.  

Met name in stedelijk gebied is de vraag naar woningen onverminderd groot. Nieuwbouwprojecten liggen vaak wel op de plank of worden zelfs uitgewerkt tot definitieve ontwerpen, maar dat wil niet zeggen dat er daadwerkelijk gebouwd wordt. Geld (gestegen bouw- en grondkosten) en de stikstofcrisis, waar ook de bouw last van heeft, zijn daar de voornaamste redenen voor. 

Bouwwereld in een vacuüm

Volgens Jeroen Pahud de Mortanges, directeur van Iv-Bouw, is het creatief en slim omgaan met bestaande bouw dé manier om de wooncrisis tegen te gaan. “Het is handig, omdat er simpelweg niet veel ruimte is. Daarnaast is het goedkoper dan nieuwbouw én veel duurzamer.” Door stijgende kosten en een stikstofcrisis, komen er echter maar weinig bouwplannen van de grond, terwijl er 900.000 woningen bij moeten tot en met 2030. “Dat geeft wel aan in wat voor vacuüm de bouwwereld zit”, stelt Jeroen. “Er moet iets gebeuren, de politiek moet keuzes gaan maken. Optoppen is een oplossing, de potentie is enorm. We zetten onze expertise graag in om die potentie te verzilveren.”

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven