Gerelateerd nieuws

mHome: modulair en duurzaam vastgoed nieuwe stijl

Het verduurzamen van de bouw en het verminderen van het woningtekort vragen om vernieuwing. Niet alleen in materiaal en techniek, maar ook in de manier van werken én de financiering. Een tastbaar voorbeeld is de houten woning van mHome: modulair, verplaatsbaar en zo goed als energieneutraal.

Hoe zet je binnen de bestaande kaders een nieuw bouwconcept neer? Hierover vertellen algemeen directeur Bernd Hendriksen en vastgoedspecialist Frank van Kerkhoff. Frank: “We zijn ruim 2,5 jaar geleden begonnen. Nu rolt er elke week een mHome uit de fabriek.”

Platform voor modulair bouwen

Bernd: “Frank heeft als eigenaar van Stollenberg Groep al meer dan dertig jaar ervaring met vastgoed. Ikzelf werkte jarenlang voor de duurzaamheidstak van KPMG. We woonden bij elkaar in de straat en onze dochters waren vriendinnen. Toen ik in 2020 het concept mHome tegenkwam, waren het nog een soort tuinhuisjes. Ik vroeg Frank erbij en hij zei meteen dat we dit groter moesten maken. We hebben de mHome-woningen doorontwikkeld en alles in één platform samengevoegd. Architect, ontwikkelaar, belegger, bouwer en zelfs het onderhoud: het zit allemaal in één bedrijf. Je bent daardoor heel efficiënt.”

Duurzaam en gezond wonen

“De basis van mHome bestaat uit twee houten doosjes,” gaat Bernd verder. “We klikken deze modules in de fabriek aan elkaar. Deze standaardisatie scheelt bouwafval en bouwfouten; en dat scheelt weer kosten en tijd. De mHome-woningen zijn volledig circulair; alles kan uit elkaar en worden hergebruikt. Ze zijn bovendien heel gezond; de houtvezel maakt ze dampopen. Het materiaal is wetenschappelijk bewezen rustgevend en dat maakt het interessante woningen voor bijvoorbeeld zorgpatiënten.” Frank: “Uiteraard hebben de woningen zonnepanelen en geen gasaansluiting. En ze zijn gewoon echt wel mooi, echt onderscheidend.”

Oplossing voor het woningtekort

Bernd: “In het Brainport Smart District in Helmond staan er nu ruim vijftig. Een derde van de bewoners is daar komen wonen wegens de duurzaamheid, een derde omdat ze het gave woningen vinden en een derde is gewoon blij met een dak boven hun hoofd.” “De mHome kan zeker een rol spelen in het verminderen van het woningtekort,” vult Frank aan. “Vanaf dat de vergunning geregeld is, duurt het slechts twintig weken om de woning te plaatsen. We hebben bovendien geen last van het wegvallen van de bouwvrijstelling omtrent stikstof. De woning wordt in de fabriek gebouwd en in één keer naar de eindbestemming getransporteerd. Er is dus geen stikstofdepositie tijdens de bouw.”

Verplaatsbare woningen, zowel tijdelijk als permanent

Frank: “Als na dertig jaar blijkt dat de woningen toch niet meer nodig zijn op die specifieke plek, dan kunnen ze verplaatst worden. Een mHome geeft dus ook flexibiliteit, bijvoorbeeld voor woningcoöperaties en zorginstellingen. Maar ze kunnen prima honderd jaar blijven staan; mHomes zijn stevig en solide.” “Of er ook nadelen zijn?” vraagt Bernd zich hardop af. “Tsja, het voordeel van standaardisatie is standaardisatie, maar een mHome een metertje langer maken haalt meteen het hele concept onderuit. Dan moet de installatie worden aangepast of past de woning niet meer op de vrachtwagen. Aanpassingen kunnen wel, maar leiden tot een heel ander prijskaartje. Binnen het concept is er echter nog best veel mogelijk: grondgebonden of op een speelse manier gestapeld en het aantal vierkante meters varieert ook.”

Vertrouwen van de financier

Bernd: “De financiering bleek wel een uitdaging. Is een verplaatsbare woning bijvoorbeeld roerend of onroerend goed? We moesten alles nog uitdokteren.” Frank: “Ik regel al dertig jaar financieringen voor vastgoed. Meestal wist ik bij voorbaat wat ik kon krijgen. Ik ging langs bij de bank en drie weken later was alles geregeld. Maar nu? Een verplaatsbare woning? Een contract met de gemeente voor plaatsing van in eerste instantie slechts vijftien jaar? De alarmbellen gingen rinkelen, want was dit wel vastgoed? Gelukkig had ABN AMRO vertrouwen in ons, ons concept en de toekomst van de bouw- en vastgoedwereld. We hebben alles samen doorlopen en samen een oude methodiek toegepast op een nieuwe manier van denken.”

Samenwerken voor verduurzaming

“Alles en iedereen heeft zich bewogen om dit voor elkaar te krijgen,” beaamt Bernd. “ABN AMRO had er zelfs een heel nieuw team voor gevormd. Ik denk dat het voor hen net zo interessant en leerzaam was als voor ons. Die manier van samenwerken past ook beter bij de nieuwe economie. De financier is geen verplicht vinkje op de lijst meer; je bent veel meer partners van elkaar. En vergeet niet dat veel financiers duurzame ambities hebben, maar dat het in de praktijk best lastig is om echte verduurzaming te laten plaatsvinden, zeker in nieuwbouw. Financiers hebben duurzame ondernemers daarom net zo hard nodig als andersom. ABN AMRO heeft zich er echt in vastgebeten.”

Toekomst van modulair en circulair bouwen

Bernd: “Twee jaar geleden was het nog pionieren. Nu zijn we zowat juridisch experts op het gebied van verplaatsbare woningen. Niet voor niets is minister Hugo de Jonge op bezoek geweest. We hebben struikelblokken besproken. Bijvoorbeeld garanties dat woningen minimaal dertig jaar kunnen blijven staan in plaats van maximaal vijftien jaar, zodat de business case rond te maken is. Zo’n verruiming maakt het nog aantrekkelijker om woningconcepten zoals mHome uit te rollen. Dat is hard nodig: er moeten immers 900.000 woningen bijkomen, in de meeste regio’s voor een kwart circulair.” Frank: “Wij zullen zelf op termijn een bijdrage kunnen leveren van minstens 1.000 woningen per jaar. Duurzaam ondernemen blijkt een kwestie van timing. Lang was het vechten tegen de bierkaai; nu hebben we de tijd ineens mee.”

 

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven