Gerelateerd nieuws

Woningborg financieel gezond en spant zich in voor groei woningbouw

Verschillende media schrijven deze week dat Woningborg op zoek is naar kapitaalversterking. Aanleiding is, dat door sterke groei in de woningmarkt, de kapitaalpositie momenteel geen ruimte biedt voor verhoging van het obligo. Woningborg is financieel gezond. Lopende en nieuwe particuliere projecten van bouwondernemers, die nog ruimte hebben binnen hun obligo, kunnen in principe gewoon doorgang vinden. Woningborg werkt hard aan een oplossing waarmee ook de benodigde groei optimaal kan worden gefaciliteerd.

De vraag naar nieuwe woningen is hoog en het aantal bouwplannen stijgt. Woningborg ziet dan ook een groeiende vraag naar waarborgcertificaten en een toenemende onderliggende aanneemsom door ondermeer de schaarste aan grondstoffen en materialen. Die sterke groei drukt op verruiming van het beschikbare obligo: de ruimte om bouwprojecten te verzekeren.

Wettelijk voorwaarden
Voor verzekeraars en ook voor Woningborg gelden strenge wettelijke voorwaarden. En dat is maar goed ook, zegt directeur Wytzejan de Jong:
“Er moet voldoende kapitaal staan tegenover het totale verzekerde risico. We moeten kunnen uitkeren als dat nodig is om te zorgen dat huiseigenaren niet de dupe worden, mocht een bouwonderneming failliet gaan. Het maximaal verzekerd risico wordt gelimiteerd door het beschikbare kapitaal dat daar tegenover staat. Om alle groei te kunnen blijven faciliteren, is er dus meer kapitaal nodig.”

Stevig ambitie
Ook vanuit de Rijksoverheid bestaat er een stevige ambitie om de woningbouw verder te stimuleren. Dat is zeer positief voor de sector en Woningborg ondersteunt dit graag. Woningborg is daarom al enige tijd in gesprek met brancheverenigingen zoals Bouwend Nederland en WoningbouwersNL, de Rijksoverheid en bouwondernemingen over oplossingen om in deze uitdagende marktomstandigheden te kunnen blijven voldoen aan de stijgende vraag.

Daarnaast is Woningborg in gesprek met bouwondernemingen, om te kijken hoe zij hun beschikbare obligo-ruimte zo efficiënt mogelijk kunnen inzetten. Dat is maatwerk.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven