Gerelateerd nieuws

Grote belangstelling voor aansluiting windparken op zee tijdens Dag van de Bouw in regio IJmond

Met bijna 700 belangstellende bezoekers kunnen de teams van TenneT en de aannemers Croonwolter&dros, NRG en Jan de Nul Groep (JLC) terugkijken op een geslaagde Dag van de Bouw. Al in de vroege ochtend kwamen jong, oud, techniekliefhebbers en omwonenden naar de opengestelde werkterreinen. Daar lieten zij zich door de specialisten meenemen in het verhaal over de aansluiting van de windparken op zee.

In de regio IJmond bouwt TenneT in samenwerking met een aantal aannemers de aansluitingen waarmee duurzame windenergie van zee in de komende jaren aan land wordt gebracht. Tijdens deze Dag van de Bouw kreeg iedereen vandaag tussen 10.00 en 16.00 uur de gelegenheid de verschillende bouwterreinen in Velsen-Noord, Wijk aan Zee en Heemskerk te bezoeken.

Transformatorstation

Als oud-werknemer van ‘Hoogovens’ vond Rolf Pols uit IJmuiden zijn bezoek aan het bouwterrein van het transformatorstation zeer indrukwekkend. “Het is goed dat er nu hard gewerkt wordt. Want dat er op het gebied van onze nationale elektriciteitsvoorziening een hoop moet gebeuren, is voor iedereen duidelijk.” Samen met Rob Vreulink uit Velsen is hij vervolgens naar de Velsertraverse gekomen om te zien hoe de ondergrondse boringen van aannemer NRG werken.

Achter de hekken

Voor de gelegenheid heeft NRG speciaal een boormachine teruggehaald naar het terrein bij het Velsense spoor. Ook konden bezoekers er kennismaken met hightech drone technologie die ingezet wordt tijdens de werkzaamheden. Door tijdgebrek zit een bezoekje aan het strand er vandaag voor de heren niet in. “Maar daar zijn ze in de komende weken nog bezig met de zeekabels en kun je altijd terecht”, vertelt Pols. “De kans om hier achter de hekken te kijken, wilden we niet laten schieten.”

Proefjes

Via tante Lisette uit Alkmaar hoorde Nicolas dat hij vandaag een kijkje kon nemen bij de aansluiting van de windparken op zee. Om die reden kwam hij vandaag op zijn elfde verjaardag met zijn moeder naar Wijk aan Zee voor een bezoek aan het Informatiecentrum en het naastgelegen transformatorstation in aanbouw. “De proefjes vond ik erg leuk. Zo heb ik geleerd hoe je met citroenen zelf stroom kunt maken.” Ook de techniek die komt kijken bij dit project vindt hij erg gaaf.

Geluidshuis

Nu Nicolas weet hoe al die groene stroom van zee straks bij hem thuis in het stopcontact komt, snapt hij ook dat het transformatorstation aan de Zeestraat groot wordt. “En omdat het groene stroom is, is het ook goed voor het klimaat”, aldus de jarige Job. Even verderop stapt net een groepje bezoekers een ‘geluidshuis’ in dat om één van de grote transformatoren is gebouwd. Daar krijgen zij tekst en uitleg over de extra geluidswerende maatregelen.

Ook Nicolas vuurt zijn vragen af op Symen Veldhuis van TenneT. Met de antwoorden op zak stapt de 11-jarige met zijn moeder even later weer naar buiten. Op naar het strand. Om de laatste stempel voor zijn stempelkaart te halen voor het softijsje bij Beachclub Oost. Voor Nicolas kan deze verjaardag al niet meer stuk.

Zeekabels

Agata en Maciek uit Diemen-Noord zijn aan het eind van de middag ook voor hun laatste stempel naar het strand gekomen. Vanaf het dak van de rode infocontainer kijken zij uit over het werkterrein van aannemer Jan de Nul (JLC). Hier worden in de komende weken door de Belgische aannemer nog drie zeekabels gelegd voor de aansluiting van de windparken. Voor het Poolse paar is alles dat met energie en de toekomst te maken heeft ‘super interessant.

“Hier is de energietransitie echt tastbaar en kun je zien op welke enorme schaal daaraan gewerkt wordt”, zo blikt Maciek terug op De Dag van de Bouw. “We nemen een hoop informatie mee naar huis en zullen dit project zeker blijven volgen.”

Blijf op de hoogte

 Vindt u het interessant om het project op de voet te volgen? Download dan gratis de TenneT BouwApp in de App Store (iOS) of Google Play (Android). Zo ontvangt u doorlopend actuele informatie over de aansluiting van de windparken voor de kust >> https://debouw.app/projects/hollandse-kust-noord-en-west-alpha

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven