waterstof

Gerelateerd nieuws

Waterstof verwarmd binnenkort 10 monumentale woningen in Lochem

In Lochem startte onlangs de bouw van een installatie waarmee later dit jaar 10 monumentale woningen in de wijk Berkeloord met waterstof worden verwarmd. Waterstof gaat straks door bestaande gasleidingen.

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af zijn. Met een proefproject wil netwerkbedrijf Alliander onderzoeken of waterstof een goed alternatief is voor het verwarmen van bestaande woningen. Jan van der Meer: “met name bij de verwarming van monumentale woningen en gebouwen speelt waterstof een rol. Daarom steunt provincie Gelderland dit project.”

Waterstof in de energietransitie

Waterstof is een belangrijke energiedrager en heeft daardoor in de energietransitie een belangrijke rol. Zo kan het een goed alternatief zijn voor met name woningen die moeilijk te isoleren zijn en waarvoor elektrische warmtepompen geen oplossing bieden, of in wijken waar geen warmtenet kan worden aangelegd. Een bijkomend voordeel is dat het transport van waterstof naar de woningen via gasleidingen gaat die al in de grond liggen. 

Energiescans

LochemEnergie, de lokale energiecoöperatie is een van de partijen die aan dit project meedoet. Zij voerde de afgelopen jaren veel gesprekken en deed energiescans bij de woningen om te kijken welke maatregelen mogelijk waren. Een voorwaarde om mee te doen met de pilot was dat inwoners hun woningen (deels) isoleerden. 

Unieke pilot

Er is nog weinig ervaring met het transporteren van waterstof door bestaande gasleidingen. Daarom gaat Alliander in Lochem demonstreren hoe dit werkt. Dat gebeurt samen met de bewoners, LochemEnergie, de leverancier van de ketels en een installateur. Behalve om innovatie gaat het in dit project ook om opleiding voor de installatiebranche.

Gasketel inleveren

De woningen van de bewoners die meedoen aan de pilot worden vanaf dit najaar verwarmd met waterstof. In de woningen komt in plaats van de bestaande cv-ketel een ketel die geschikt is voor waterstof. De bewoners koken dan niet meer op gas, maar gaan over op inductie. Een belangrijke stap in de energietransitie. 

Europese bijdrage

Dit is een project van onder andere Alliander, LochemEnergie en Westfalen Gassen Nederland BV. en is opgestart met Europese subsidie in het kader van een snel herstel van de economie na Covid 19. Provincie Gelderland vulde Deze REACT-EU- subsidie aan.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven