Gerelateerd nieuws

Wat kost een zieke medewerker in de bouw?

BouwendNederland’s verzekeringspartner Aon krijgt regelmatig de vraag wat een dag verzuim door een medewerker in de bouw- en infrasector de organisatie kost. Ze zetten het even voor je op een rijtje.

Kosten voor loondoorbetaling

Meld een medewerker zich ziek? Dan ben je als werkgever wettelijk verplicht gedurende twee jaar ziekte het loon door te betalen. In de cao van Bouw & Infra is voor het eerste jaar 100% van het loon afgesproken en voor het tweede jaar 70%, met aanvulling tot 100% bij succesvolle re-integratie.

Vervangingskosten

Om te voorkomen dat het werk vertraging oploopt of zelfs stil komt te liggen, kun je een vervanger inhuren (een zzp’er of een uitzendkracht). Maar vanwege de krappe arbeidsmarkt lopen deze kosten ook uiteen en ben je dan al snel zo’n 30% meer kwijt dan het salaris van je zieke medewerker.

Omzetverlies

Een zieke medewerker komt nooit goed uit en vaak betekent het ook omzetverlies. Een vervanger moet worden ingewerkt en is dus niet meteen volledig productief. Bovendien kost het tijd van degene die de vervanger moet inwerken.

Re-integratie

De werkgever is medeverantwoordelijk voor een snelle re-integratie. Binnen zes weken moet er bijvoorbeeld een plan van aanpak komen. Maar denk ook aan verzuimbegeleiding, die vaak wordt uitgevoerd door een arbodienst.

Verzuim kost altijd geld, wat je ook doet

Als werkgever ben en blijf je financieel verantwoordelijk voor verzuim binnen jouw organisatie. Op korte en lange termijn, want het houdt niet op na de eerste twee ziektejaren. Ook daarna ben je nog jaren verantwoordelijk voor de kosten van re-integratie.

Financiering van kosten

Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid kost de bouw jaarlijks € 1,9 miljard euro (bron: EIB). Interessant is dus de vraag hoe je je geld besteedt. Zet je in op verzuimpreventie en voorkom je extra kosten en maatregelen waar je anders achteraf mee te maken kunt krijgen? Of heb je ruime financiële middelen en ga je ervan uit dat je eventuele latere verzuimkosten zelf kunt betalen?

Een concreet rekenvoorbeeld

Het kostenplaatje wordt voor je uitgerekend aan de hand van een voorbeeld. Hoe hoog de totale kosten zijn, hangt af van vele omstandigheden en factoren. Hierbij wordt uitgegaan van een bouwplaatsmedewerker met een maandsalaris van € 2.500. In dit voorbeeld is de medewerker drie maanden uit de running en is vervanging noodzakelijk.

Loondoorbetaling (100%)€ 7.500
Loonheffingen€ 1.850
Totale loonkosten€ 9.350
  
Vervanging€ 9.000
Omzetverlies€ 1.500
Verzuimbegeleiding en re-integratie€ 300
Totale extra kosten€ 10.800
  
Totale kosten€ 20.150

Dit voorbeeld geeft een indicatie van de kosten waarmee je rekening moet houden. Wil je precies weten wat voor jouw organisatie de kosten zijn? Gebruik dan de rekentool van TNO en CBS op de website verzuimkosten.nl.

Persoonlijk advies?

Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek vertelt een adviseur van Aon je graag meer. Bel 088 34 34 735 of mail naar bnlverzekeringen@aon.nl.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven