Het Constructeursregister is opgericht in 2010. Het register heeft als doel om de professionaliteit van professionals uit de Bouw en Infra te erkennen, meetbaar en zichtbaar te maken.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt in toenemende mate eisen aan de deskundigheid van constructeurs/ontwerpers. In (re)actie daarop heeft een grote groep vanuit de bouwsector zich verenigd om concrete plannen uit te werken. Deze groep bestaat uit Bouwend Nederland, NLingenieurs, VNConstructeurs, het Opdrachtgeversforum en de Governance Code Veiligheid. Zij willen via deze weg de constructieve veiligheid in Nederland verhogen en constructieve ongelukken, zoals van de Parkeergarage Eindhoven en het AZ-Stadion, voorkomen.
Hieruit komt voort dat in de (nabije) toekomst voorwaarden gesteld worden bij projecten. Bijvoorbeeld dat een Registerconstructeur, Registerontwerper of gelijkwaardig erbij betrokken moeten zijn. Dit hangt wel af van de gevolgklasse van het project. Opdrachtgevers zullen in hun aanbestedingen kwalitatieve eisen stellen aan de betrokken constructeurs/ontwerpers. Via het Constructeursregister kunnen opdrachtgevers in contact komen met deze gekwalificeerde constructeurs/ontwerpers.
Aantoonbare werkervaring en kennis vormen belangrijke pijlers voor de borging van de deskundigheid van de aangesloten constructeurs/ontwerpers. Deze zaken worden in het register gewaardeerd volgens een puntensysteem. Registerconstructeurs en Registertoetsers A moeten 30 kennispunten per jaar halen, voor Registerontwerpers en Registertoetsers B geldt een mnimum van 40 kennispunten. Deze punten zijn te verdienen via verschillende activiteiten, zoals een lezing bijwonen, een cursus volgen, een artikel publiceren of een college geven.
Door deelname aan het Constructeursregister laat je als constructeur/ontwerper zien dat je serieus werk maakt van je kennis en vaardigheden. Voor opdrachtgevers biedt het register de mogelijkheid om te zoeken naar geschikte personen voor hun constructieve vraagstukken.