Gerelateerd nieuws

Waarom is luchtbevochtiging in gebouwen belangrijk?

Door te droge lucht (<40%) in onze gebouwen en woningen zijn wij vatbaarder voor griep infecties, voelen we ons niet behaaglijk met als gevolg dat we eerder ziek worden, we ons moe voelen, hoofdpijn hebben, slecht slapen en vele andere ongemakken ervaren, zoals bijvoorbeeld allergieën. Een lage luchtvochtigheid veroorzaakt niet alleen lichamelijke ongemakken, maar heeft ook een negatieve invloed op de materialen en apparatuur in onze gebouwen. Waarom is dat?

Ramen en deuren openen, helpt NIET om de luchtvochtigheid te verhogen!

In de winterperiode (stookseizoen) verwarmen wij onze gebouwen en woningen met als direct gevolg dat de luchtvochtigheid afneemt en de eerdergenoemde ongemakken ontstaan. Een groot misverstand is dat veel mensen denken dat extra ventileren of het openen van ramen en deuren dan de oplossing is. Echter als de binnentemperatuur door de verwarming op de gewenste temperatuur gehandhaafd blijft, zal de luchtvochtigheid zeker niet toenemen. Met als gevolg dat de lucht te droog blijft en dat dit problemen voor uw gezondheid en voor de materialen in het interieur zal veroorzaken. Ook in de zomerperiode waarin wij onze gebouwen en woningen koelen met airconditioning systemen, wordt de lucht te droog omdat koelsystemen luchtvochtigheid aan de lucht onttrekken. Denk hierbij aan het effect dat u in uw auto de airco gebruikt om de beslagen ramen te drogen.

Welke problemen worden veroorzaakt door een te droge lucht / lage luchtvochtigheid (<40%)?

We worden eerder ziek en voelen ons onbehaaglijk

Te droge lucht zorgt ervoor dat er lichamelijke problemen optreden die u misschien niet direct aan de vochtigheid associeert. Immers is luchtvochtigheid niet direct te zien en enkel te meten met een Hygrometer. Door de te droge lucht drogen uw slijmvliezen uit, wat ervoor zorgt dat virussen en bacteriën niet meer door deze slijmvliezen worden afgevangen en deze zo vrij toegang krijgen tot onze longen met als gevolg dat wij ziek worden. Blijf daarom alert op het gevoel van een droge keel, neus of ogen. Dit is een eerste signaal dat de luchtvochtigheid in uw omgeving te droog is.

De Yale Universiteit bewijst zelfs dat de juiste luchtvochtigheid (50%) zorgt ervoor dat de verspreiding van Corona en griep aanzienlijk wordt beperkt en ons immuunsysteem er beter tegen bestand is. De studie bewijst dat een te lage relatieve luchtvochtigheid ons aangeboren immuunsysteem blokkeert, meer cel beschadiging in het ademhalingskanaal veroorzaakt en herstelprocessen belemmert.

Ook is het niet algemeen bekend dat luchtbevochtiging en zeker luchtbevochtiging direct in de ruimte het aantal in de lucht zwevende deeltjes aanzienlijk reduceert. Zwevende stofdeeltjes zorgen voor geïrriteerde luchtwegen en ogen. Maar ook mensen die gevoelig zijn voor pollen of andere allergieën hebben aanzienlijk minder problemen wanneer de relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% is.

Materialen drogen uit met als gevolg scheuren, kieren, vervorming en haperende apparatuur

Houten en andere vocht absorberende materialen reageren op schommelingen in de luchtvochtigheid. Het fenomeen ‘werken’ van hout kent iedereen wel. Bij een lage luchtvochtigheid ontstaan hierdoor scheurtjes, kieren en vervorming bij vloeren en meubels. Ook kunststukken hebben te lijden onder een te lage luchtvochtigheid, waardoor het materiaal, vernis en verf gaat barsten. Eveneens zullen muziekinstrumenten en (geluids-) apparatuur aan kwaliteit inboeten of slechter gaan werken. Uw kostbare spullen en apparatuur kunt u gemakkelijk beschermen door de luchtvochtigheid (40-60%) op niveau te houden.

Condair kan u adviseren bij de juiste keuze van luchtbevochtiging gebaseerd op uw behoefte t.a.v. energieverbruik, hygiëne en investerings- onderhoudskosten. Zowel voor kleine (budget) als grote omgevingen hebben wij de oplossing in huis.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven