Gerelateerd nieuws

VORM lanceert Goud Wonen: hét woonconcept voor nieuwe ouderen

Nederland moet tot 2030 zo’n 900.000 woningen bouwen om het bestaande woningtekort op te lossen. Daarvan zou minstens de helft een seniorenwoning moeten zijn. Momenteel is er te weinig aanbod voor de ‘nieuwe ouderen’. Een plek waar zij kunnen leven met gelijkgestemden, ieder een eigen voordeur, en onderdeel van een gemeenschap zijn als ze dat willen. Daarom lanceren VORM en Gouderdom samen Goud Wonen. Een nieuw woonconcept waarmee zij nieuwe ouderen een comfortabele, eigentijdse woning bieden in een sociaal warme omgeving.

De beoogde bewoners belichamen ‘het nieuwe ouder worden’. Deze ouderen zijn actief, levenslustig, dragen nog graag bij aan de maatschappij en ondernemen veel. Ze weten wat ze willen. Ze denken na over de gevolgen van het ouder worden, werken eraan om zo lang mogelijk gezond en mobiel te blijven en zoeken een hoogwaardige woonomgeving, waar ze deze volgende fase in hun leven goed kunnen vormgeven. Een gezonde en prikkelende omgeving. Daarbij houden ze graag zelf de regie.

Te weinig doorstroom

De vertrouwdheid met de huidige eigen omgeving en de hulp en aanspraak die ouderen nu hebben, is vaak een reden om niet te willen verhuizen. Met het gevolg dat er weinig doorstroom is”, vertelt Britt van der Zandt, Conceptontwikkelaar bij VORM. “Gelijkvloers wonen in een nieuw gebouw weegt niet op tegen de vertrouwde buurman die helpt de belastingaangifte te doen, of de buurvrouw die de oudere iedere woensdag naar haar zus rijdt. Ons concept Goud Wonen is een aantrekkelijk alternatief dat ervoor zorgt dat nieuwe ouderen wel bereid zijn om te verhuizen.”

Focus op welzijn en preventie

Participatie en levenslust zijn speerpunten in het concept. In de gebouwen creëren we in samenwerking met Gouderdom, een platform dat senioren verbindt op een creatieve en positieve manier, een programma voor fysieke en mentale gezondheid. We maken samen met bewoners, onze community builder en ondernemers een plek voor verbinding tussen oud en jong, binnen en buiten, goed en minder bedeeld. Met een focus op welzijn en preventie in plaats van op zorg. Samen creëren we een gastvrij, uitnodigend gebouw, waar bewoners midden in het leven staan.

Vanuit de focus op positieve gezondheid staan zes essentiële thema’s centraal in Goud Wonen: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. De huidige status en beloftes worden meetbaar gemaakt door jaarlijkse check-in met bewoners. Zo wordt continue gemonitord hoe een Goud woning bijdraagt aan de mentale en fysieke gezondheid en het welzijn van bewoners.

Meer weten over Goud Wonen? Bezoek VORM op PROVADA. Stand 12-09, waar Ellen Burke (VORM), Britt van der Zandt (VORM) en Babette van der Veen (Gouderdom) aanwezig zijn. 

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven