Gerelateerd nieuws

Vochtige lucht goed voor gezondheid en materiaal

Condair toont bevochtigingsoplossingen op VSK


Condair biedt diverse oplossingen voor een optimaal en dus gezond luchtvochtigheidsniveau binnenshuis, op kantoor, in de zorg of in productieruimtes. Een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent is het beste voor de gezondheid. Virussen en bacteriën verspreiden zich veel minder snel dan in droge lucht. Marketingmanager Stefan Rijsmus: “Droge lucht maakt ziek.”

Het ideale vochtigheidspercentage is niet zomaar uit de lucht gegrepen maar gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door Condair in samenwerking met een aantal gerenommeerde universiteiten in Amerika. Ook studies van TU Delft en KU Leuven bewijzen dat er een verband is tussen droge lucht en  besmettingen met het griep- of coronavirus. Rijsmus: “Uit deze onderzoeken blijkt dat mensen gewoon beter functioneren als het binnenklimaat niet te droog is. Ons immuunsysteem en dus onze afweer wordt in een droge omgeving veel eerder aangetast. Daarom zijn mensen in de winter ook sneller vatbaar voor virussen. Als het buiten kouder wordt, gaat de verwarming binnen aan en droogt de aangevoerde lucht uit. Bij een gunstig relatief luchtvochtigheidsniveau binden de virussen zich aan het vocht en verspreiden ze zich veel minder.”

Luchtbevochtigers kunnen overigens ook in de zomer van pas komen. Als de buitentemperatuur hoog is, gaan de airco’s aan en wordt de lucht binnen droger.

Lage temperaturen

Condair is in Nederland en wereldwijd marktleider op het gebied van commerciële en industriële luchtbevochtiging. De producten worden vooral geïnstalleerd in productieruimtes, ziekenhuizen, zorginstellingen, musea of bijvoorbeeld theaters. Rijsmus: “Zo is de Condair DL adiabatische luchtbevochtiger ideaal voor bevochtiging met lagere temperaturen dan bijvoorbeeld stoombevochtiging in ziekenhuizen. We onderscheiden ons hiermee duidelijk in de markt. Deze oplossing is bovendien zeer duurzaam vanwege het lage energieverbruik en omdat hij kan  worden toegepast in combinatie met warmteterugwinning.”  Condair DL is 100 procent hygiënisch, een absolute voorwaarde in een ziekenhuis.

Uitgebreid programma

Condair heeft een uitgebreid programma ontwikkeld met onder meer stoom- en ultrasoonbevochtigers, adiabatische bevochtiging (verneveling), directe ruimtebevochtiging en mobiele apparaten die toepassing vinden in onder meer musea en ook kunnen worden gehuurd. Rijsmus: “Bij nieuwbouw kunnen we de bevochtigers meteen inbrengen in het ventilatiesysteem. In bestaande bouw kunnen ook bevochtigers direct in een ruimte geplaatst en zijn ze via slangen gekoppeld aan pompen in een unit elders in het gebouw. Dit wordt vaak toegepast in kantoren.”

Bouwbesluit

Volgens Rijsmus bestaat er geen wettelijke verplichting voor een optimale luchtvochtigheid. “Het RIVM heeft het verband bevestigd tussen corona en onvoldoende vochtige lucht. Wij zijn tijdens de coronaperiode wel door de overheid geraadpleegd in verband met ventilatie maar vreemd genoeg is er in het Bouwbesluit niets te vinden over luchtvochtigheid. We dringen er bij de overheid wel op aan dat er wetgeving komt. We hebben immers te maken met de gezondheid van mensen.”

Klantspecifiek

Rijsmus: “Bijna al onze producten zijn klantspecifiek. Voordat we een bevochtiger installeren, komen we altijd eerst de ruimte inpsecteren en beoordelen dan aan de hand van de grootte, het aantal personen dat er werkt en de luchtcirculatie welke oplossing het meest comfortabele binnenklimaat oplevert.”

Ontvochtiging

Naast bevochtiging biedt Condair ook oplossingen op het gebied van ontvochtiging. Deze worden onder meer toegepast in de voedselindustrie en bij defensiematerieel met het oog op roestpreventie. Kwekerijen werken duurzamer en besparen energie met ontvochtigers van Condair. Rijsmus: “Als het luchtvochtigheidspercentage te hoog is, brengen we dit altijd terug tot tussen 40 en 60 procent. Binnen deze bandbreedte creëer je nu eenmaal de gezondste werkomgeving en de meest ideale voorwaarde voor het in goede conditie houden van materialen.”

Op VSK toont Condair verschillende luchtbevochtigers. Het standnummer is 10.A40

Bekijk hier de website.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven