Gerelateerd nieuws

Verplichte opleiding bij werken met onder andere PUR en kitten op komst

Voor medewerkers die met polyurethaan (PUR) werken is een verplichting op komst: zij moeten voortaan een opleiding hebben gevolgd. Dit komt door nieuwe wet- en regelgeving, die ingaat op 24 augustus 2023, na een overgangsperiode van 1,5 jaar. Wil jij helemaal voorbereid zijn? Volg dan op 19 juli de opleiding Veilig werken met PUR bij ArboTechniek. Gratis en gemakkelijk!

Werkgever verantwoordelijk

Iedere medewerker die met di-isocyanaten werkt moet vanaf 24 augustus 2023 succesvol een training hebben afgerond. De verantwoordelijkheid om dit te registreren ligt vanaf die datum bij de werkgever. Kort gezegd: de leverancier wordt verplicht een training aan te bieden, terwijl de werkgever de verantwoordelijkheid heeft dat zijn medewerkers deze training daadwerkelijk volgen. De opleiding moet iedere vijf jaar worden herhaald. Meld medewerkers nu aan voor de training van 19 juli.

Di-isocyanaten

In PUR zitten stoffen genaamd di-isocyanaten. Dit zijn gevaarlijke stoffen die kunnen zorgen voor allergieën. Daarom is het vanaf 24 augustus 2023 verboden om met PUR-houdende stoffen te werken zonder dat je hiervoor een speciale training hebt gevolgd. Het gaat hierbij onder andere over PUR-schuim, lijmen, lakken en isolatiemateriaal. Het geldt alleen voor producten met meer dan 0,1 gewichtsprocent di-isocyanaten. Zie hiervoor het VIB blad (informatieblad bij het product) en of de informatie van de leverancier.

Geen verplichting bij bewerken PUR

Het is belangrijk om te weten dat de nieuwe wet- en regelgeving alleen geldt voor medewerkers die PUR , kitten vernissen etc. aanmaken en aanbrengen. Bij het bewerken van uitgeharde PUR en schuimen, zoals bij het boren in PUR-schuim, geldt de verplichting van het hebben afgerond van een opleiding niet. Met andere woorden: alleen bij blootstelling aan di-isocyanaten is de opleiding verplicht.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven