Gerelateerd nieuws

Verkoop vrijstaande woningen populairder

In het eerste kwartaal van 2024 wonnen vrijstaande woningen aan populariteit. Ten opzichte van een jaar eerder zijn er 10 procent meer vrijstaande woningen verkocht. Vrijstaande woningen maken 14 procent uit van alle woningverkopen in het eerste kwartaal 2024. Het valt op dat meer vrijstaande woningen die al lang te koop stonden, een nieuwe eigenaar vonden. De gemiddelde verkoopprijs van een vrijstaande woning is 628.000 euro. Dat is 8 procent hoger dan een jaar geleden. De gemiddelde verkooptijd van een vrijstaande woning is met 66 dagen bijna het dubbele van de gemiddelde verkooptijd van 34 dagen van alle verkochte woningen in het eerste kwartaal 2024.

De prijsrange van vrijstaande woningen is groot. In het eerste kwartaal van 2024 ging de goedkoopste vrijstaande woning, een bungalow in Middelbeers, voor 95.000 euro van de hand terwijl voor de duurste vrijstaande woning, een villa in Bussum, 6.300.000 euro werd betaald. Dit blijkt uit de verkoopdata van NVM die door brainbay zijn geanalyseerd.

Verkooptijden

De gemiddelde verkooptijd van een woning is in het 1e kwartaal van 2024 iets gestegen, van 30 naar 34 dagen. Dat is overigens in een 1e kwartaal van het jaar niets bijzonders, de verkooptijden lopen dan altijd iets op. Over de langere termijn gezien dalen de verkooptijden. Vergeleken met een jaar eerder gaat de verkoop van een woning gemiddeld een week sneller. Voor ieder afzonderlijk woningtype, behalve vrijstaand, geldt dat de verkoop gemiddeld meer dan 10 dagen sneller verloopt dan een jaar eerder. Tussenwoningen verkopen dit kwartaal gemiddeld binnen 25 dagen, hoekwoningen en appartementen in 28 en 29 dagen en 2-onder-1-kapwoningen in 32 dagen.

Verkooptijden vrijstaande woningen toegenomen

Vrijstaande woningen kennen een andere verkoopdynamiek. Niet alleen gaat de verkoop van dit type woning altijd al een stuk langzamer. De verkooptijd verloopt ook langzamer dan een jaar geleden: een stijging van 62 naar 66 dagen. Het is niet zo dat vrijstaande woningen minder populair zijn geworden. Sterker nog, in vergelijking met een jaar eerder zijn er in het eerste kwartaal 2024 bijna 10 procent meer vrijstaande woningen verkocht.

Wat wel meespeelt is dat er meer vrijstaande woningen worden verkocht die al heel lang in aanbod stonden. Vergeleken met een jaar eerder zijn er zeven keer zoveel vrijstaande woningen verkocht die al langer dan een jaar in aanbod stonden. In het eerste kwartaal 2024 zijn nu ongeveer evenveel woningen verkocht als vorig jaar die korter dan een jaar in aanbod stonden. Dat zorgt ervoor dat de gemiddelde verkooptijd van vrijstaande woningen flink gestegen is.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven