Gerelateerd nieuws

‘Ventilatie steeds belangrijker om gezond te blijven’

Op de markt voor warmtepompen onderscheidt Inventum Technologies zich met haar ventilatiewarmtepompen zonder buitenunit: een binnenwarmtepomp dus. Een ventilatiewarmtepomp onttrekt warmte uit afgezogen ventilatielucht om de woning te verwarmen. Tegelijkertijd wordt een gezond binnenklimaat gerealiseerd. Het bedrijf opende onlangs een tweede fabriek in Houten, deze fabriek is goed voor een extra capaciteit van 80.000 warmtepompen per jaar. “In onze goed geïsoleerde woningen wordt ventilatie steeds belangrijker om gezond te blijven”, zegt New Business Manager Richard Vermeeren. 

Niet voor het eerst speelt Inventum Technologies een belangrijke rol in een energietransitie. Toen rond 1930 de nachtstroomtarieven werden ingevoerd, kwam Inventum al snel met de warmwaterboiler. Zo kon ‘s nachts voordelig water worden opgewarmd voor gebruik overdag. Het oer-Hollandse bedrijf werd in 1908 opgericht.

Binnenwarmtepomp als specialiteit
Nu Nederland van het aardgas afstapt, onderscheidt Inventum Technologies zich opnieuw met innovatieve oplossingen waarin ze verwarmen en ventileren combineren. De boiler- en ventilatiewarmtepompfabrikant opende eind vorig jaar in Houten een nieuwe productiefaciliteit voor ventilatiewarmtepompen. Deze fabriek is goed voor een extra capaciteit van 80.000 warmtepompen per jaar “Dankzij focus kan onze Research & Development-afdeling zich volledig concentreren op één specialisme: de binnenwarmtepomp”, vertelt Richard Vermeeren, New Business Manager bij Inventum Technologies.

Puzzelstukje
Als eerste in Nederland introduceerde Inventum Technologies in 1989 de ventilatiewarmtepomp. Andere fabrikanten volgden, maar haakten na verloop van tijd weer af. Inventum Technologies ontwikkelde steeds verder door en inmiddels werkt ze al aan haar achtste generatie binnenwarmtepompen.  Vermeeren ziet de ventilatiewarmtepomp als ‘één van de ‘puzzelstukjes’ in de verduurzaming van Nederland. “Warmtepompen met een buitenunit voeren de boventoon in ons land. Maar een warmtepomp zónder buitenunit kan voor zo’n 3 miljoen woningen een goede oplossing zijn. Want niet iedere woning is geschikt voor een warmtepomp met buitenunit. In de gestapelde bouw kunnen warmtepompen niet altijd worden toegepast omdat dit op natuurkundige problemen stuit. Ook welstandscommies kunnen bezwaren hebben tegen buitenunits. “Geen buitenunit scheelt ruimtebeslag buiten en voorkomt geluidsoverlast richting de buren. Geluid is een belangrijk issue bij warmtepompen met een buitenunit.” 

Gezond binnenklimaat
Ieder warmtepompsysteem heeft zijn voor- en nadelen. Een ventilatiewarmtepomp heeft als voordeel dat hij voor warmte én ventilatie tegelijk zorgt.  Een voorwaarde is wel dat de woning mechanische ventilatie heeft, wat sinds 1985 voor alle nieuwbouw een verplichting is. De ventilatiewarmtepomp vervangt dan ook de mechanische ventilatiebox of de warmteterugwin unit (WTW).

Goed ventileren is de afgelopen decennia steeds belangrijker geworden. Vermeeren: “Alle huizen werden steeds beter geïsoleerd. Tegenwoordig zijn nieuwbouwwoningen bijna helemaal potdicht. Alle gaten en kieren waardoor frisse lucht naar binnen kan komen zijn dichtgemaakt. Dat betekent ook dat er geen verse lucht naar binnen komt als je niet mechanisch ventileert. Dan ontstaat er een ongezond binnenklimaat met schimmels, vocht en een slechte luchtkwaliteit. Waardoor bewoners een verhoogd risico lopen om ziektes als astma te krijgen.”   

Verwarmde lucht opnieuw gebruiken
Omdat een ventilatiewarmtepomp geen buitenunit heeft, maakt hij gebruik van de binnenlucht in de woning. “Een ventilatiewarmtepomp gebruikt die verwarmde lucht opnieuw. Hij wordt niet meer op een temperatuur van 20 graden naar buiten naar de vogeltjes geblazen.” In plaats daarvan wordt die lucht nog verder opgewarmd tot maximaal 60 graden voor water, ruimteverwarming en tapwater. Tegelijkertijd wordt een gezond binnenklimaat gerealiseerd omdat er optimaal geventileerd wordt in de woning. Door de ventilatielucht verder af te koelen dan de buitentemperatuur wordt de ventilatiewarmtepomp een bron van hernieuwbare energie, zonder dat er een buitenunit nodig is. Een groot voordeel daarvan is dat elke W-installateur een ventilatiewarmtepomp kan ophangen, vertelt Vermeeren. “De installateur heeft geen speciaal F-gassencertificaat nodig omdat hij geen leidingen naar buiten hoeft te trekken. Waardoor een installateur per dag twee van deze apparaten kan ophangen, in plaats van één per anderhalve dag. Op die manier kan een installateur drie keer zo veel doen.” 

Beperking
Dat een binnenwarmtepomp geen buitenunit heeft, brengt tegelijk ook een beperking met zich mee. “Met een buitenunit heb je onbeperkt buitenlucht tot je beschikking, maar met een binnenwarmtepomp kun je alleen maar gebruik maken van de lucht die in de woning hangt. Daar zit een maximum aan”, legt Vermeeren uit. “Het systeem verliest zijn efficiënte bij een warmtevraag boven de 7,5 kW, wat overeenkomt met een grondoppervlak tussen de 150 en 180 vierkante meter. De meeste huizen in Nederland zijn kleiner dan dat en dan kan een ventilatiewarmtepomp in de energietransitie dus voor veel woningen een oplossing bieden.”

Doorgroeien naar gasloos
Vermeeren ziet hybride warmtepompen als een goede tussenstap in de energietransitie voor de komende vijftien jaar. “Als wij met zijn allen doorgaan zoals we nu doen, zullen we in 2030 of 2050 nog niet helemaal van het gas af zijn. Maar we kunnen al wel minder gas gaan verbruiken, want als we nu niet beginnen, dan gaan we de klimaatdoelstellingen sowieso niet halen. We maken onze modellen daarom in drie varianten. Met ons hybride instapmodel zet je de makkelijkste stap om minder gas te verbruiken. We hebben ook volledig gasloze toestellen, zoals de Compacto. En we hebben een modulaire tussenvariant: daarmee kun je hybride beginnen en doorgroeien naar ‘all electric’ door een unit in het apparaat te schuiven op het moment dat je gasloos verder wil.”

Genomineerd
De volledig gasloze Compacto biedt daarnaast het voordeel dat hij ook kan koelen. Het is één van de redenen waarom het model is genomineerd voor de VSK Award in de categorie Gezond & Comfort. Het is één van de kleinste apparaten op de markt met de meest uitgebreide functies. Het model combineert verwarming, koeling en balansventilatie in één toestel, en verzorgt in combinatie met het tapwatervat ook een oplossing voor warm water. De jury van de VSK Award waardeert het totaalconcept en de brede toepasbaarheid, vooral bij woningen waar de installatieruimte beperkt is. Vermeeren: “De Compacto is bijzonder omdat het de eerste warmtepomp zonder buitenunit is die condenserend kan koelen en maar 120 cm hoog is. Hij is ontwikkeld voor zolders en lage plafonds en kan wat alle grote jongens ook kunnen: verwarmen, ventileren, tapwater én koelen in één toestel.”

Klik hier voor de website.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven