Gerelateerd nieuws

Verbeterde veiligheidsinstructie bouwplaats

Vanaf 23 november 2022 is een verbeterde veiligheidsinstructie voor iedereen die de bouwplaats opgaat: de Generieke Poortinstructie 5.0. Daarmee is er nu één universele veiligheidsinstructie met één certificaat voor alle sectoren in de bouw. Op de bouwplaats komen helaas nog te veel onveilige situaties voor. Soms met zeer ernstige gevolgen. Door allemaal de GPI te doen en samen over veiligheid te praten, verkleinen we de kans op ongevallen.

Sinds 1 april 2019 wordt de Generieke Poortinstructie (GPI) toegepast op alle bouwplaatsen van bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw aangesloten bouw-, utiliteits-, infra- en installatiebedrijven. Poortinstructies zijn instructies voor medewerkers die een bouwplaats willen betreden. Zij volgen online modules en doen een toets. Het initiatief is bedoeld om veiligheid en veilig gedrag op bouwplaatsen te stimuleren.  

Het draagvlak voor de GPI groeit

Jaarlijks zetten al meer dan 45.000 bedrijven de GPI in en volgen ongeveer 125.000 bouwplaatsmedewerkers de GPI. De inhoud ervan verbetert continu op basis van feedback van gebruikers. Dat doet de Waarborgcommissie GPI. In die commissie zitten vertegenwoordigers van de Governance Code Veiligheid in de Bouw en partnerorganisaties, zoals Bouwend Nederland, Cumela|Stigas, Freesmij en Transport- en Logistiek Nederland.

Vernieuwingen GPI 5.0

De belangrijkste verbeteringen zijn:

  • In plaats van drie GPI’s voor verschillende doelgroepen, is er nu één GPI met één geldig GPI-certificaat. Dat maakt het overzichtelijker en makkelijker. 
  • Op basis van de deelsector waar men het meest werkt, wordt een persoonlijke ‘voorkeursleerroute’ samengesteld. 
  • Er is keuze uit 21 praktijkgerichte onderwerpen (deelsector specifiek), waaruit de kandidaat acht onderwerpen kiest.
  • De begin-animatie met generieke regels en aandachtspunten is ingekort. Specifiekere onderwerpen hieruit komen terug in de praktijkgerichte onderwerpen. 
  • De duur van de GPI 5.0 is teruggebracht naar gemiddeld maximaal 45 minuten.  
  • Naast de zes bestaande talen zijn Portugees en Bulgaars toegevoegd.

Meer weten over de GPI?

Lees dan gerust verder op de website van de Governance Code Veiligheid in de Bouw.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven