Gerelateerd nieuws

Voorkom fysieke overbelasting

Fysieke overbelasting ligt altijd op de loer, zeker in de bouw- en infrasector. Het is de hoofdoorzaak van klachten aan het bewegingsapparaat zoals rugklachten, nek- en schouderklachten en knieklachten. Klachten die vrijwel altijd tot beperkingen in de uitvoering van het werk leiden, zich vaak herhalen (hoge recidiefkans) en niet zelden tot langdurig en kostbaar verzuim leiden.

Onbewust

De gemene deler is dat de dagelijkse werkhandelingen (en vergeet privétijd niet) een risico op overbelasting vormen, vaak is men zich daar absoluut niet van bewust. Men heeft zelf een grote invloed op het verminderen van de belasting. Hoe? Door veilige houding- en bewegingstechnieken toe te passen in het werk breng je de belasting met minimaal 30% omlaag. Iedereen die dagelijks te maken heeft in het werk met ongustige werkhoudingen, duwen, trekken, bukken, veel zitten, tillen, enz. heeft baat bij een preventieve training veilig lichaamsgebruik, de eigen invloed is (vaak onvermoed) groot.

Trainen om te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen en voordeelpartner STEP Nederland realiseert met de training ‘Preventie van fysieke overbelasting’ een flinke vermindering van klachten en daarmee verbeterde inzetbaarheid. Deze training is er volledig op gericht medewerkers bewust te maken van hun eigen mogelijkheden om fysieke overbelasting te voorkomen. Er wordt gewerkt aan de kennis over de oorzaak van het ontstaan van blessures en hoe je dit in werk (en privé) kunt voorkomen of dusdanig mee om kunt gaan dat de weg naar herstel veilig en verantwoord wordt ingezet. Hierbij worden professionele trainingshulpmiddelen ingezet. De vaardigheid minder belastend te werken wordt in de eigen praktische werkomgeving geoefend.

STEP BodyGuard®

Daarnaast gaan een aantal deelnemers aan de slag met de STEP BodyGuard®. Dit is een gevalideerd meetinstrument wat het verband tussen lichaamshouding en fysieke belasting en daarmee het risico op ontwikkeling van fysieke klachten visueel weergeeft. Dit maakt de BodyGuard bij uitstek het middel om aan bewustwording te werken en te helpen het lichaamsgebruik van uw medewerkers veiliger (veel minder belastend) te maken.

Tot slot nog een paar feiten op een rij:

  • Klachten aan het bewegingsapparaat (rug-, nek/schouder-, knie, enz.) en gerelateerd verzuim zijn geen ziekte of gebrek, maar in 90% van de gevallen het gevolg van fysieke overbelasting.
  • Diverse onderzoeken tonen aan dat voor elke in gezondheidsbeleid geïnvesteerde euro minimaal het dubbele aantal verdiend kunnen worden.
  • Na een preventieve training zijn de deelnemers in staat de lichamelijke belasting met minimaal 30% te verminderen; de positieve invloed op voorkomen of beperken van verzuimduur is evenredig.

Vragen of meer weten?

Heb je vragen of wil je meer weten over het voorkomen van fysieke overbelasting? Neem dan contact met ons op. Stel je vraag via onderstaande knop of bel direct naar 079-3252 166.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven