Gerelateerd nieuws

Unieke gevelelementen voor studentenwoningen TU Eindhoven

Op de campus van TU Eindhoven bouwt Woonbedrijf/Vestide samen met Heijmans b.v. 735 studentenwoningen. Het plan, ontworpen door Venhoeven CS, bestaat uit twee woontorens en een studentendorp. Heijmans Woningbouw b.v. heeft Byldis de opdracht gegeven voor de realisatie en montage van de gehele prefab draagstructuur en de prefab gevelelementen, inclusief de puien en de vliesgevels van de twee woontorens. “De gevelelementen voor de crème witte toren hebben een noppenstructuur; in de andere toren zie je wolken terug,” aldus projectmanager Patrick Tops. 

In de toren aan de westkant komen 278 studenteneenheden. In de oostelijke woontoren worden 371 studenteneenheden gerealiseerd. De torens bestaan uit zestien woonlagen en worden zo’n vijftig meter hoog. Tussen de twee torens komt het ‘studentendorp’ met 86 studenteneenheden verdeeld over 5 straatjes met 2 woonlagen. De plint, de koppen van het studentendorp, een boulevard aan het water (blauwe loper) en het recreatieve groen; zij vormen straks het sociale hart van de community. Op de etages komen ook ontmoetingsruimten voor de studenten. Het plan bestaat zo uit een mix van verschillende functies die uitnodigen om samen te zijn. Dit levert een belangrijke bijdrage aan het welzijn van de toekomstige bewoners.

Klaar in 2024

De bouwwerkzaamheden voor dit project zijn in oktober 2022 begonnen. De bouw zelf duurt naar verwachting zo’n 1,5 jaar. De 735 studentenwoningen worden medio 2024 opgeleverd. Ze komen op de plek waar voorheen op het terrein het circulair gedemonteerde Paviljoen stond, het eerste gebouw van de TU/e uit 1956.

Prefab draagstructuur

Byldis neemt de realisatie van de gehele prefab draagstructuur, de prefab gevelelementen inclusief de puien en de vliesgevels van de twee woontorens voor zijn rekening. “We leveren de elementen voor het gehele gebouw en zorgen dat deze wind- en waterdicht is,” vertelt de projectmanager. “Denk aan de kolommen, wanden, vloeren en de sandwich elementen. De ramen en deuren voor de plint (de eerste twee bouwlagen) worden op het bouwterrein aangebracht, voor de lagen daarboven geldt dat deze bij ons op de fabriek in Veldhoven worden gemonteerd.”

Het Brabantse bedrijf is voor dit project uitgekozen vanwege zijn expertise, onder meer op het gebied van de integratie tussen prefab beton en aluminium puien en bekleding. Daarnaast heeft het bedrijf veel ervaring met het maken van architectonisch beton. De twee torens hebben elk een eigen uitstraling gekregen. “Voor de crème witte toren heeft de architect een noppenstructuur bedacht. Het gaat om noppen met een 3-tal verschillende diameters, die een inkassing van circa 10 mm in het betonoppervlak geven. Door de diversiteit aan mallen zorgt dit voor een uniek patroon in de gevel. Dat betekent dat we tijdens de productie regelmatig aanpassingen aan de mal moeten doen. Om vervuiling eenvoudiger schoon te maken, worden de elementen gehydrofobeerd.”

Elk element uniek

In de elementen voor de oostelijke toren komt een wolkenpatroon. “Dit patroon verkrijgen we dankzij het toevoegen van een ‘pigmentmix’ aan het betonmengsel. Van te voren weten we niet hoe het patroon eruit zal komen te zien. Elk element is uniek. De kleur van de elementen laat zich het beste omschrijven als  een kleurschakering van staalblauw en -grijs die aan gegalvaniseerd staal doet denken. 

De grootste uitdaging voor het bedrijf is ervoor te zorgen dat alle prefab elementen conform de planning worden geleverd, en dat deze voldoen aan de kwaliteitseisen. “We hebben veel ervaring bij dit soort projecten. We werken aan meerdere projecten tegelijk, dus dat vraagt de nodige afstemming. We houden de voortgang van de bouw nauwlettend in de gaten. Het is zaak telkens voldoende elementen op voorraad te hebben, zodat de bouw niet wordt vertraagd. De sandwich elementen worden in onze vestiging in Veldhoven gemaakt; de ‘grijze’ delen zoals kolommen en wandelementen in Tilburg. Alles binnen een straal van 50 kilometer van de bouwplaats. Daarmee zijn we zeer efficiënt.”

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven