Gerelateerd nieuws

Uitnodiging jaarbijeenkomst PEFC Nederland

Dit jaar mag PEFC je weer uitnodigen voor een fysieke jaarbijeenkomst van PEFC Nederland. Tijdens de bijeenkomst wordt de Nederlandstalige versie van de PEFC-editie van het boek “Houtbouw Revolutie” gelanceerd. Alle deelnemers aan de bijeenkomst ontvangen het boek na afloop. De bijeenkomst is op donderdagmiddag 4 november, 14.00 uur (registratie vanaf 13.30 uur). De locatie van de bijeenkomst is centraal in het land op Landgoed Sparrendaal in Driebergen en goed bereikbaar met OV en 3 minuten vanaf de snelweg. Aanmelden kan via e-mail of telefonisch: 030 693 0040.
­
Bouwen met hout, tussen droom en daad
Sinds een jaar of twee kan bouwen in hout zich verheugen in een zeer brede belangstelling. Iedereen praat er over, de (vak)bladen staan er vol mee en op social media is houtbouw onwaarschijnlijk populair. De grote gemene deler in alle aandacht is vooral: enthousiasme. Enthousiasme over de CO2 opslag in hout, over kansen om met prefab bouwelementen de bouwtijd, transportbewegingen en afvalstromen in te perken, over de natuurlijke ‘look and feel’ van hout die zo bijdraagt aan het geluk van de mensen die erin wonen of werken.

Maar wordt de daad ook bij het woord gevoegd? 
De werkelijkheid is nog wat weerbarstig. Er wordt nog niet op grote schaal van richting veranderd en geaccelereerd met het bouwen met hout: het blijft nog bij een aantal mooie projecten met beperkte houtvolumes. Projecten die soms wel opvallen door bijvoorbeeld hoogte, maar net iets minder door schaalbaarheid. 
Onder begeleiding van dagvoorzitter ir. Atto Harsta (Aldus Bouwinnovatie) gaan de sprekers vanuit hun eigen specialisme in op het thema Bouwen met Hout, tussen droom en daad.

De Houtbouw Revolutie
Atto heeft tezamen met Pablo van de Lugt (Green Matters / TU Delft) het boek Tomorrow’s Timber geschreven over houtbouw. Het boek is recentelijk ook in het Nederlands gepubliceerd: De Houtbouw Revolutie. Alle aanwezigen ontvangen een exemplaar van het boek. 

We weten allemaal dat Reinier van den Berg weerman is. Wist je dat hij ook specialist is op het gebied van klimaatverandering en duurzaamheid? Reinier vindt het belangrijk klimaatverandering tegen te gaan. Het beschermen van bossen is essentieel volgens hem, en het gebruik van gecertificeerd hout is een voorwaarde. Met die overtuiging is het dan ook niet verwonderlijk dat hij de daad bij het woord voegde en zijn huis van gecertificeerd hout liet bouwen. Tijdens de bijeenkomst deelt Reinier zijn ervaring in woorden en met beeld over het bouwen met gecertificeerd hout.
­
De Groot Vroomshoop is ‘uit het goede hout gesneden’, zij hebben al jaren een geïntegreerd MVO-beleid. Dat begint natuurlijk met de grondstof hout, een CO2-bufferende grondstof afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Directeur Wim Sturris vertelt hoe je van droom naar daad gaat en geprefabriceerde oplossingen aan kunt bieden voor woning- en utiliteitsbouw én welke technologische ontwikkelingen het bouwen met hout nog interessanter (kunnen) maken om voorwaarts te gaan. 

De Rabobank financiert grote en kleine vastgoedondernemers en -projecten in heel Nederland. Milieuvriendelijk en duurzaam bouwen zijn speerpunten van de bank. Geert Dirkse, Sr. Sectormanager Bouw en Vastgoed, vertelt welke factoren meewegen bij het verlenen van financieringen en hoe daarmee belemmeringen worden weggenomen om te bouwen met 100% duurzaam hout.
 
Om 16.30 uur eindigt de middag met een hapje en een drankje.
Meld je aan via info@pefc.nl of telefonisch (030 693 0040).
 
Bereikbaarheid
Locatie Buitenplaats Sparrendaal te Driebergen ligt vrijwel in het centrum van Nederland. Vanaf Utrecht Centraal Station of NS station Driebergen-Zeist neemt u bus 50, 56 of 71. De halte \’Rijsenburg\’ bevindt zich tegenover Buitenplaats Sparrendaal en het (gratis) parkeerterrein is te vinden in de nabijgelegen Bosstraat (navigatie: Bosstraat 11, Driebergen-Rijsenburg).
 
Ps. Volgens de RIVM-regels is toegang met Coronacheck (QR-code) verplicht.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven