Gerelateerd nieuws

Uitgelicht: Veilig werken op hoogte

Bij meer dan de helft van de ongevallen in de bouw is de oorzaak een val. Van een dak of platform, van een ladder of trapje of van een steiger. Honderden bouwvakkers lopen daardoor jaarlijks letsel op en tussen de 5 en 10 collega’s overlijden zelfs.

https://www.youtube.com/watch?v=JCIR308Hqo8

Veel gevallen
Mensen die van een dak, vloer of platform vallen, lopen vaak ernstig letsel op. Vallen van 2,5 meter of hoger leidde in een kwart van de bijna 100 ongevallen tot blijvend letsel bij het slachtoffer. Vallen van een ladder, trapje of opstapje komt veel vaker voor. Maar ook dat levert in veel gevallen vervelend letsel op. Slachtoffers zijn soms maanden uit de running.

Bedrijven kunnen en moeten meer doen
Uit een analyse van de arbeidsongevallen in 2020 door de Inspectie SZW blijkt dat bedrijven diverse maatregelen hadden kunnen nemen om het risico op een ongeval te beperken. Van RI&E tot inrichting van de arbeidsplaats en het gebruik van vangnetten of veiligheidsgordels.

Bekijk wat jij kunt doen op de website van De Bouw Maakt het Veilig.

Wil je een seintje krijgen als we een nieuw veiligheidsthema uitlichten? Stuur dan je naam en e-mailadres aan de webredactie van Bouwend Nederland.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven