Gerelateerd nieuws

Toename eenpersoonshuishouden drijft woningschaarste op

Amsterdam moet 7.000 huizen per jaar bouwen tot 2030, maar er worden maar 4.000 gerealiseerd. Danielle Gans en Joram Roozen van ABN AMRO Commercial Real Estate kaarten beide aan dat het aantal eenpersoonshuishoudens toeneemt met als gevolg meer schaarste op de woningmarkt.

 

 

Amsterdam is een belangrijke driver voor de Nederlandse economie. “Daar mogen we trots op zijn, maar er is zeker ook ruimte voor verbetering”, geven Gans en Roozen aan. Een voorbeeld hiervan is alle hoge en lage inkomensklassen te voorzien van woonruimte. “Tot nu toe hebben de lagere en de hogere inkomensklassen wel mogelijkheden, de middenklassen niet”, zegt Roozen. Hij voegt daaraan toe dat de toenemende vraag ook komt door een veranderde woonbehoefte. “Er zijn steeds meer eenpersoonshuishoudens. Een demografische ontwikkeling die schaarste opdrijft.”

Ontwikkelaars in lastig parket

“Partijen spelen in op de woonbehoefte van eenpersoonshuishoudens. Om het betaalbaar te houden, zie je kleinere oppervlakten en gewijzigde woonvormen”, zegt Gans. De waardestijging van huizen werd gedreven door schaarste en de renteontwikkeling, die lange tijd flink daalde. Hierdoor financiert de bank veel woningbouwprojecten. Maar nu de rente stijgt bevinden de ontwikkelaars zich in een lastig parket. Volgens Roozen worden hun inkomsten beperkt door hogere kosten en de regulering van de woningmarkt. Het gevolg is meer woningschaarste.

Sociale cohesie stimuleren

“Op Europese schaal is Amsterdam een van de fijnste hoofdsteden. Een echte stad, vol cultuurhistorisch erfgoed, die haar dorpse karakter behouden heeft. Daarom proberen we de sociale cohesie van de stad te stimuleren”, aldus Roozen.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven