Gerelateerd nieuws

Staad: elektrificatie duurzaam alternatief 

Staad heeft een groot aanbod elektrische graafmachines in verschillende tonnages en uitvoeringen. De onderneming ziet elektrificatie als een duurzaam antwoord op de overheidseisen ten aanzien van CO2 reductie en alternatieve brandstoffen om zuiniger te werken. Staad heeft een accu wisselsysteem bedacht om tegemoet te komen aan de elektriciteitsbehoefte op de bouwlocatie.

Directeur Sijmen Staadegaard: “Wij hebben in 2018 onze focus gelegd op elektrificatie. De aanleiding hiervoor was de vraag van een klant die wilde weten of we ook emissieloze machines konden leveren. Een opdrachtgever van hem had daar om gevraagd.  Sindsdien is de behoefte aan emissieloos materieel alsmaar toegenomen, ingegeven door de overheidseisen ten aanzien van duurzaamheid en milieu. Die segmenten waarin de meeste (vroegere diesel) machines in omgaan, kunnen we momenteel elektrisch bedienen.”

Aanbod

Het aanbod bestaat uit 16 tons mobiele graafmachines, 30 tons rupsgraafmachines en 17 tons wielladers op basis van een speciale handleiding. De machines worden samen met verschillende partners gemodificeerd. De levertijd zijn we door de goede samenwerking met onze partners flink aan het verkorten. Zo hoeven onze klanten straks steeds minder lang te wachten op hun elektrische graafmachine. Overigens kunnen de graafmachines ook worden gehuurd.

Machinerichtlijn

In Nederland zijn leveranciers van machines voor de GWW sector verplicht om te leveren volgens de eisen van de Machinerichtlijn. Sijmen Staadegaard: “Wij willen nog een stap extra zetten dan die machinerichtlijnen, zodat we onze machine veilig kunnen afleveren. Veiligheid staat bij ons altijd op een. Daarbij staat vooral de veiligheid voorop.“ Staad is vertegenwoordigd in een stuurgroep binnen de brancheorganisatie BMWT, die nieuwe richtlijnen opstelt voor elektrische machines. Arbeidsveiligheid is hierbij het leidende thema.

Volledige dag

Sijmen Stadegaard: “Al onze machines draaien een volledige werkdag. Bijladen hoeft overdag niet meer. Groot voordeel van elektrische machines is volgens Staadegaard wel, dat deze sneller werken. Als een machine is aangeschaft krijgt de machinist bij ons een instructie en kan hij aan de slag. Hij krijgt dan niet alleen instructies om met de machine te werken maar ook voor het onderhoud en de manier waarop je moet laden. Onze klant krijgt uitleg en veiligheidsinstructie voordat zijn elektrische machine wordt afgeleverd. Zo kan de klant soepel en veilig aan de gang. De machines kunnen op afstand worden gemonitord. Zo kunnen eventuele gebreken tijdig worden ontdekt en kan worden ingegrepen.”

Energiehuishouding

In verband met het toegenomen aantal elektrische machines is er op de bouwplek een grote behoefte aan stroom. Grote vraag voor veel aannemers is dan ook: hoe laden we de machines op? Sijmen Staadegaard: “Vanaf het net tot aan het laden van de machine, van kop tot staart, kunnen we onze klanten ontzorgen. We maken samen met hen een energieplan zodat ze hun energiebehoeften voor de komende jaren inzichtelijk krijgen en daarop realiseren wij een lange termijn energieoplossing voor zowel de machine als het hele bedrijf. Zodat ze toekomstbestendig de energietransitie kunnen bewerkstelligen.”

Over Staad Groep

Staad in Veghel is een familiebedrijf, opgericht op 10 mei 2013. De eerste mobiele graafmachine werd in 1968 verkocht. De Brabantse onderneming levert grondverzetmachines in heel Nederland en is voor het midden en zuiden van ons land importeur van Develon. Afnemers van de machines zijn bedrijven in de grond-, weg- en watersector.  “We bedienen zowel kleinere als grotere opdrachtgevers, of het nu gaat om één machine of meerdere,” zegt Sijmen Staadegaard. “Elke klant is ons even lief. De klant staat altijd centraal. Hij kan steeds rekenen op onze service.” Staad is in diverse Europese landen actief. Zo levert de onderneming aan de Noorse importeur elektrische graafmachines waardoor deze met zijn machine marktleider is met de 30 tons rupsgraafmachines.

Klik hier voor de website.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven