Gerelateerd nieuws

Solundo geeft commentaar op de stijgende prijzen van bouwmaterialen en voorspellingen voor de komende maanden

Solundo, expert op het gebied van terrasoverkappingen en carports, geeft deskundig commentaar op de huidige trends en toekomstige ontwikkelingen van bouw­materialenprijzen op de markt. Omdat de bouwsector momenteel aanzienlijke schommelingen doormaakt, werpt Solundo licht op de factoren die de prijsstijgingen aanjagen en biedt het inzicht in de impact op de sector.

Volgens recente gegevens zijn de prijzen van staal en roestvrij staal, inclusief legeringstoeslagen, in het derde kwartaal van 2022 gestabiliseerd en daarna tijdelijk gedaald, nadat ze in april van hetzelfde jaar een hoogtepunt bereikt hadden. In september draaide de trend om, en stegen de prijzen weer, wat leidde tot een aanzienlijke stijging van de prijzen tegen het einde van 2022.

Een van de belangrijkste factoren voor deze prijsstijging is de groeiende wereldmarkt, met name in Azië. China, ‘s werelds grootste staalproducent met een marktaandeel van ongeveer 50%, heeft een aantal beleidswijzigingen doorgevoerd als reactie op zijn turbulente vastgoedmarkt en zijn strategieën voor schuldvermindering. Deze maatregelen omvatten het stimuleren van de vastgoedsector, wat op zijn beurt heeft geleid tot een toename van de staalproductie.

Bovendien heeft de recente versoepeling van de ‘zero-Covid’-maatregelen in China de vraag op de Chinese markt vergroot, waardoor de stijging van de grondstofprijzen verder wordt gestimuleerd. Bovendien wordt verwacht dat de beslissing van Europa om een CO2-belasting in te voeren de importprijzen van staal in Europa zal verhogen. Tegelijkertijd is er een vermindering van de productiecapaciteit in Europa als gevolg van de sluiting van hoogovens in verschillende Centraal-Europese fabrieken en de tijdelijke stillegging van elektrische staalfabrieken. Dit heeft niet alleen de prijzen op peil gehouden door een verminderd aanbod, maar ook de levertijden verlengd.

De toegenomen vraag naar staal vanuit de automarkt draagt ook bij aan de stijgende prijstrend. Het algehele effect is een escalatie van de prijzen in de industrie.

Evenzo heeft de prijs van aluminium zijn hoogste niveau in zeven maanden bereikt als gevolg van grote tekorten veroorzaakt door verstoringen in de aanvoer vanuit China, ‘s werelds grootste producent. Deze verstoringen, in combinatie met de verwachtingen van een sterkere vraag, hebben geleid tot prijsstijgingen voor nikkel, zink, tin en koper. Naar verwachting zal de aluminiummarkt dit jaar te maken krijgen met aanzienlijke tekorten, wat resulteert in een blijvend hoog prijsniveau voor aluminium.

In een reactie op de situatie verklaarde Herrold Westerink: “De bouwsector worstelt momenteel met de uitdagingen die worden veroorzaakt door stijgende materiaalprijzen. Als expert op het gebied van terrasoverkappingen en carports begrijpt Solundo de impact die deze schommelingen hebben op de sector. Hoewel deze prijsstijgingen uitdagingen kunnen vormen voor de industrie, bieden ze ook mogelijkheden voor innovatie en efficiëntie.”

Als gevolg van de aanhoudende schommelingen en verstoringen in de toeleveringsketen houdt de bouwsector de situatie nauwlettend in de gaten. Solundo moedigt belanghebbenden in de industrie aan om waakzaam te blijven, zich aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden en strategieën te verkennen om de impact van stijgende materiaalprijzen te beperken.


Over Solundo

Solundo is leverancier van doe-het-zelf bouwpakketten van Sunrooms voor onder meer tuinoverkappingen, carports, veranda’s en glazen schuifwanden. Dankzij het gebruik van hoogwaardige materialen, de heldere montage-instructies en de goede service, weten steeds meer klanten de weg naar Solundo te vinden. Zie ook www.solundo.nl.

Disclaimer: de informatie die in dit persbericht wordt verstrekt, is gebaseerd op huidige markttrends en publiekelijk beschikbare gegevens. Solundo garandeert niet de nauwkeurigheid of volledigheid van de informatie, en is niet aansprakelijk voor eventuele schade of verliezen die voortvloeien uit het gebruik ervan.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven