Gerelateerd nieuws

Vliegende start voor sociale koopwoningen in Alphen a/d Rijn

Woningen vanaf € 199.000,-, die tegelijkertijd duurzaamheid en kwaliteit met elkaar combineren. Dat is de essentie van het project Kickstart in Alphen aan den Rijn. Sinds de verkoop enkele weken geleden is gestart is de belangstelling erg groot. Niet alleen vinden voor alle 48 woningen nu verkoopgesprekken plaats, maar ook vanuit verschillende gemeenten is belangstelling getoond voor het Kickstart-concept. De combinatie van een lage verkoopprijs met volwaardige en duurzame woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens maakt nieuwsgierig.

Kickstart-Alphen wordt gerealiseerd in de Rijnhaven van Alphen aan den Rijn. Een voormalig bedrijventerrein dat transformeert naar een aantrekkelijke locatie voor wonen, werken en recreëren. Kickstart bestaat uit 48 compacte appartementen van circa 50 m². Daarnaast zijn er twee bedrijfsruimtes.

Betaalbaarheid

Wat het project zo bijzonder maakt, is dat starters het appartement kopen, maar niet de grond. Hiervoor wordt een recht van opstal, vergelijkbaar met erfpacht, gebruikt. Daardoor hoeven kopers de grond – al snel 25 tot 30% van de VON prijs – niet te financieren, maar betalen ze een relatief bescheiden maandelijkse vergoeding van ca. 50 euro per maand. Juist voor starterswoningen is deze constructie aantrekkelijk, zoals minister Hugo de Jonge op 7 februari dit jaar aan de kamer schreef. Kickstart Alphen lijkt het eerste project voor koopstarters dat zo wordt gerealiseerd. Dankzij deze werkwijze, en een bouwteam waarin een efficiënt plan werd ontwikkeld  zijn prijzen vanaf € 199.000,- mogelijk.

Via de Rabobank is een aantrekkelijk hypotheekaanbod voor starters mogelijk. De ontwikkeling werd enthousiast ontvangen door de gemeente Alphen aan den Rijn waar de categorie ‘sociale koop’ nog niet in de Woonvisie voor kwam.

2.000 geïnteresseerden

Dat de vraag groot is blijkt wel uit de bijna 2.000 geïnteresseerden die zich binnen enkele maanden voor het project inschreven. Meer dan 2/3 van hen is afkomstig uit de gemeente Alphen aan den Rijn. Na een financiële toets waren er 262 potentiële kopers: “daar hadden we vijf Kickstarten mee kunnen vullen”, zo stelt Hella Hendriks, directeur van ontwikkelaar Ruimtemaken. “Bij de kopers zitten mensen van bijna 30 die nog altijd op woonruimte bij de ouders zijn aangewezen. De aanpak van de woningnood bij jongeren is een belangrijke maatschappelijke uitdaging, en wij weten dat het wel degelijk mogelijk is betaalbare woningen mét kwaliteit te bouwen als de architect, ontwikkelaar, gemeente en bouwer maar vroegtijdig en transparant met elkaar aan tafel gaan”. Kickstart Alphen laat zien dat je geen concessies hoeft te doen aan kwaliteit of duurzaamheid, wél is creativiteit en doorpakken geboden.

Voorrang voor eigen inwoners en essentiële beroepen

Bij Kickstart is met name gekeken naar starters uit de gemeente Alphen aan den Rijn zelf en/of mensen die in de gemeente bij de politie, zorg of onderwijs werken. Alle woningen zijn ca 50 m2 met een plattegrond die veel inrichtingsmogelijkheden biedt. Vier van de woningen hebben een groot terras met zicht op de Rijnhaven, alle overige woningen hebben eveneens een buitenplek.

Meer informatie op www.kickstart-alphen.nl.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven