Gerelateerd nieuws

Glasbranche start bewustwordingscampagne voor veilig glas in ieder huis

Enkelglas is energieverspillend en onveilig. Huiseigenaren en bewoners zijn zich vaak niet bewust van het gevaar in oudere huizen met betrekking tot glas. Niet alle moderne veiligheidsnormen zijn verplicht in oudere woningen, maar ze toepassen voorkomt enorm veel leed. Samen met Kenniscentrum Glas en Bouwend Nederland Vakgroep GLAS lanceren we daarom een bewustwordingscampagne rond woonveiligheid en glas.

Een nieuwbouwwoning moet wat betreft de glassituatie aan strenge veiligheidseisen voldoen. Een binnendeur met enkelglas waar een kind zo doorheen kan vallen, dat is niet meer van deze tijd. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor borstweringen lager dan 85 cm. Maar in oudere huizen – gebouwd vóór het Bouwbesluit van 2012 – komen dergelijk situaties met onveilig glas nog veel voor.

Hoe veilig is het glas in uw woning?

Verschillende tragische ongevallen, soms met dodelijke afloop, hebben laten zien dat huiseigenaren en bewoners zich vaak niet bewust zijn van het gevaar in oudere huizen. Ook van oplossingen – veiligheidsglas, strategisch geplaatste stangen tegen doorvallen, etc. – gaat weinig kennis rond. De glasbranche wil daarin verandering brengen en drukt mensen op het hart om de veiligheid van de glassituatie in hun woning te onderzoeken of door een expert te laten controleren. Indien nodig kunnen dan de juiste maatregelen worden getroffen.

Nederland Energie Neutraal 2050

In Nederland staan wij voor een grote uitdaging met het verduurzamen. Als het enkele glas dan toch moet worden vervangen, kunnen we dat in veel gevallen beter meteen vervangen door isolerend veiligheidsglas. Zo hebben bijvoorbeeld ruim 80.000 studentenwoningen in heel Nederland nog enkelglas. Milieuorganisatie Natuur & Milieu, De Jonge Klimaatbeweging en De Landelijke Studentenvakbond zijn een actie gestart voor een landelijk verbod op enkelglas in huurwoningen per 2029.

Campagne glasbranche

Samen met Kenniscentrum Glas en Bouwend Nederland Vakgroep GLAS, haken wij aan bij het veiligheidsthema en lanceren nu een eigen campagne. Het hart daarvan is een informatieve video (zie hierboven) over glas en veiligheid die we speciaal hebben laten maken. Deze wordt gepresenteerd op de websites van de drie brancheverenigingen en via verschillende socialmediakanalen. Via de nieuwe Glas landkaart op onze site kunnen kunnen woningeigenaren en bewoners snel en eenvoudig een OnderhoudNL-glaszetbedrijf bij hen in de buurt vinden voor professioneel advies. 

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven