Gerelateerd nieuws

Cascorestauratie Centrale Markthal Amsterdam afgerond

De cascorestauratie van de Centrale Markthal, het enorme rijksmonument uit 1934 op het Food Center-terrein in Amsterdam West, is afgerond. Het gebouw, ooit het centrum van de stedelijke voedseldistributie, wordt door erfgoedorganisatie BOEi herbestemd tot plek voor creatieve, circulaire en/of culinaire ondernemers. In 2,5 jaar tijd werd 6200 m2 gevel- en 12.000 meter betonwerk aangepakt. 4000 ruiten werden vervangen voor een duurzamere variant. Ook werden 10.000 roestige schroeven vervangen en is 1425 m2 vloer geïsoleerd. Daarnaast werden 15.000 bakstenen gerestaureerd en is 1200 meter trapleuning aangepakt. 

Arno Boon, directeur BOEi: “De afgelopen 2,5 jaar is door ontzettend veel gepassioneerde vaklui aan deze monsterklus gewerkt. Naast het ‘klassieke’ restauratiewerk hebben we ingezet op verduurzaming van het pand. Gelijktijdig met de restauratie werden er in de Centrale Markthal kleinschalige buurtbijeenkomsten georganiseerd en er was ook plek voor grotere tijdelijke producties, zoals het WK Padel en het Holland Festival. Inmiddels hebben de eerste  ondernemers al ruimtes in gebruik en komen er de komende tijd nog ondernemers bij.”

De betrokken bouwbedrijven B2 Restauratie, Van Milt Restaurateurs en De Boer & De Groot ronden vóór de zomer de werkzaamheden af. BOEi gooit in de maanden juli en augustus de deuren voor het publiek open tijdens de theatrale voorstelling ‘De Ontdekking van de Centrale Markthal’; een ontdekkingstocht voor jong en oud aan de hand van een liefdesgeschiedenis tussen de zoon van een Marokkaanse groenteboer en de dochter van een Amsterdamse grossier in de jaren ’80 (zie link).

In totaal heeft de cascorestauratie zo’n 10 miljoen gekost. Voor verduurzaming en inbouw van de ruimtes is daarnaast zo’n 8 miljoen euro begroot. Nu de cascorestauratie is afgerond wil BOEi verder gaan met de verduurzaming en herbestemming van de Centrale Markthal, waaronder het aanpakken van het dak, dat straks het grootste aantal zonnepanelen op een Amsterdams monument moet gaan herbergen.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven