Gerelateerd nieuws

Publicatie geeft inzicht in hoe Rijkswaterstaat onderhoud programmeert

Bij het onderhoud van het areaal werken Rijkswaterstaat en marktpartijen nauw samen. Maar hoe gaat de programmering hiervan in z’n werk en welke afwegingen worden daarbij gemaakt?

Wilhelm van Eeken van Van Doorn Buitenruimte en Arnoud de Kruijf van Rijkswaterstaat leggen dit uit in het boekje ‘Programmeren bij RWS: dat gaat zo!’. Met handvatten én een verklarende woordenlijst.

Het boekje is bedoeld voor medewerkers van marktpartijen en Rijkswaterstaat en beschrijft in grote lijnen hoe we het onderhoud aan de infrastructuur programmeren, welke processen en stakeholders een rol spelen en welke bijdrage de betrokkenen hieraan leveren. Hiermee is het een praktisch overzicht van de methoden, afwegingen en best practices van de programmeurs van Rijkswaterstaat.

Gezamenlijk initiatief voor publicatie

Wilhelm van Eeken van Van Doorn Buitenruimte en Arnoud de Kruijf van Rijkswaterstaat namen gezamenlijk het initiatief tot deze publicatie. Volgens Arnoud en Wilhelm een leidraad die dient als startpunt voor een goede samenwerking in de complexe keten van markt, Rijkswaterstaat en het ministerie.

Wilhelm vertelt: ‘Programmeurs staan, net zoals vele partijen in de markt en Rijkswaterstaat, voor een aantal actuele opgaven. Budgetten staan onder druk en er zijn veel aankomende en lopende projecten. Maar er is ook sprake van een langzame evolutie in de rolverdeling tussen de markt en Rijkswaterstaat.’

Hij geeft aan dat die vroeger heel directief was en dat we nu meer de samenwerking opzoeken. Wilhelm vervolgt: ‘Daardoor moet de markt ook meer van programmeren weten. En ontstaat een duidelijke behoefte om de processen goed uit te leggen en op papier te zetten.’

Download ‘Programmeren bij RWS: dat gaat zo!’

Op deze website van het de transitie aanpak Op weg naar een vitale infra(externe link) staat een interview met de makers van de publicatie ‘Programmeren bij RWS: dat gaat zo!’. Op de site is ook het boekje als download beschikbaar.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven