house, architecture, family-3261131.jpg

Gerelateerd nieuws

Prijzen koopwoningen in maart ruim 5 procent hoger dan jaar eerder

In maart 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 5,4 procent hoger dan in maart 2023. Ten opzichte van februari 2024 stegen de prijzen in maart met 0,7 procent. De prijsontwikkelingen in dit bericht zijn gebaseerd op de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. 

Prijzen koopwoningen stijgen met 0,7 procent ten opzichte van februari

Ten opzichte van februari is de prijsindex bestaande koopwoningen in maart met 0,7 procent gestegen. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juli 2022 een piek. Daarna sloeg de trend om en daalde de prijsindex enige tijd. Sinds juni 2023 stijgen de prijzen van koopwoningen echter weer. In maart 2024 lagen de prijzen 0,2 procent onder de piek in juli 2022. 

Meer transacties bestaande koopwoningen in maart

Het Kadaster registreerde in maart 15 786 woningtransacties. Dat is ruim 2 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste drie maanden zijn 44 048 woningen verkocht, bijna 9 procent meer dan een jaar eerder.

In maart was de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning 435 536 euro. Voor het bepalen van prijsontwikkelingen van bestaande koopwoningen wordt niet de transactieprijs, maar de prijsindex gebruikt. Bij de berekening van de prijsindex wordt rekening gehouden met kwaliteitsverschillen tussen koopwoningen. In de gemiddelde transactieprijs zit geen kwaliteitscorrectie.

Meer cijfers in Vastgoed Dashboard

Iedere maand publiceert het Kadaster cijfers over onder andere woningverkopen in ons Vastgoed Dashboard. In dit dashboard vindt u grafieken en tabellen voor heel Nederland en per provincie.

Naar Vastgoed Dashboard

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven