Gerelateerd nieuws

Opvallend: een betonnen bunker uit de Tweede Wereldoorlog omgetoverd tot vakantiehuis

In Ringstead, aan de Jurassic Coast in Engeland, voltooide het architectenbureau Corstorphine & Wright onlangs een opmerkelijke transformatie. Wat ooit een verlaten betonnen bunker uit 1939 was, is nu een indrukwekkende ondergrondse vakantiewoning van 76 vierkante meter. De omvorming van deze oude betonnen schuilplaats tot een vakantiehuis illustreert op indrukwekkende wijze de duurzaamheid en circulariteit van betonnen bouwwerken.

De bunker, die tijdens de oorlog deel uitmaakte van het Chain Home-radarsysteem, was ontworpen om langs de Engelse kust inkomende vijandelijke vliegtuigen te detecteren en hun positie door te geven. De schuilplaats speelde een cruciale rol bij het winnen van de Battle of Britain. Vandaag de dag bevindt dit historische bouwwerk zich op een actieve melkveehouderij, verscholen in het weelderige landschap. Het begon allemaal met de ontdekking van meerdere verlaten ondergrondse bunkers op dit land, wat de eigenaar inspireerde om er één om te toveren tot een unieke vakantiebestemming. Een team van architecten besloot deze uitdaging aan te gaan.

Omarmen van de geschiedenis

De bunker behoudt zoveel mogelijk van haar authentieke sfeer en elementen. De ingang blijft trouw aan haar oorspronkelijke karakter, terwijl een glazen opening zorgt voor natuurlijk licht. De enige zichtbare externe veranderingen zijn iets vergrote daklichten, met als doel de bunker naadloos in de omgeving te laten opgaan. Intern zijn de betonnen muren zorgvuldig blootgelegd, en de historische indeling van de bunker is grotendeels intact gebleven. Het behouden van de originele interne betonnen structuur vormde een grote uitdaging, maar het resultaat is een eerbetoon aan de geschiedenis en een kans voor verblijfsgasten om de authentieke bunkerervaring te beleven.De samenwerking tussen de verschillende architecten aan dit uitzonderlijke project is een uitstekend voorbeeld van hoe partijen kunnen samenwerken om een oude betonnen structuur nieuw leven in te blazen.

Meer lezen over dit opvallende en inspirerende project? Bekijk de ruim 30 foto’s en lees het Engelstalige artikel van Architects’ Journal.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven