omzetstijging in de bouw

Gerelateerd nieuws

Omzetstijging in de bouw

Er is sprake van omzetstijging in de bouw, in het vierde kwartaal van 2021 was er een stijging van 11 procent. Dat is de hoogste groei in een kwartaal sinds het begin van de coronacrisis. Voor heel 2021 kwam de omzetstijging in de bouw 8,2 procent hoger uit dan een jaar eerder. De hout- en bouwmaterialenindustrie zag de omzet nog iets meer stijgen. In 2021 werd voor 74 duizend nieuw te bouwen woningen een vergunning afgegeven, 10 procent meer dan in 2020. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. In hoeverre de coronacrisis nog van invloed is geweest op de resultaten, kan niet met CBS-cijfers worden vastgesteld.

 

Gemiddeld hebben alleen grond-, weg- en waterbouwbedrijven met 10 tot 100 werkzame personen hun omzet in het vierde kwartaal zien dalen. De branche sloot het vierde kwartaal nog wel positief af, maar de omzet kwam in 2021 niet uit boven die van 2020. Gespecialiseerde bouwbedrijven behaalden in het vierde kwartaal de hoogste groei in de bouw. De omzet lag bij deze bedrijven gemiddeld 13 procent hoger dan een jaar eerder. De burgerlijke en utiliteitsbouw bleef daar met een groei van 12,4 procent niet ver bij achter. Vooral kleine bedrijven tot 10 werkzame personen deden het goed in deze branches.

In het vierde kwartaal zijn 83 faillissementen uitgesproken in de bouw. In heel 2021 waren er 305 faillissementen, 120 minder dan een jaar eerder. Het aantal faillissementen in de bouw daalt al jaren. Zo werden in 2013 nog ruim 1 500 faillissementen uitgesproken in de bouw.

Aantal vergunde nieuwbouwwoningen ruim 1 procent hoger

In het vierde kwartaal van 2021 werd voor 20 duizend te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Dat is ruim 1 procent meer dan in het vierde kwartaal van 2020. Over heel 2021 werd voor 74 duizend nieuw te bouwen woningen een vergunning afgegeven, 10 procent meer dan in 2020.

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd wordt. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is ongeveer twee jaar. Woningtransformaties, zoals het omzetten van kantoren in woningen, zitten niet in de cijfers over bouwvergunningen.

vergunde nieuwbouwwoning in de bouw

Bouwkosten bedrijfsgebouwen hoger

De vergunde bouwkosten voor bedrijfsgebouwen in het vierde kwartaal waren 1,8 miljard euro, ruim 2,1 procent hoger dan een jaar eerder. Nieuwbouw was goed voor 1,2 miljard euro, ruim 5 procent meer dan een jaar eerder. De bouwsom voor de verbouw van bedrijfsgebouwen nam met bijna 3,2 procent af tot 610 miljoen euro.

De totale vergunde bouwkosten voor woningen bleef met bijna 3,9 miljard euro ongeveer gelijk aan het vierde kwartaal van 2020. De bouwkosten voor de bouw van nieuwbouwwoningen daalden met 2,5 procent tot ruim 3,3 miljard euro. De bouwkosten voor de verbouw van woningen stegen juist met 14,8 procent tot 550 miljoen euro.

bouwkosten verleende in de bouw
Blijf op de hoogte
Scroll naar boven