Gerelateerd nieuws

UWV en Hogeschool Saxion gaan professionals omscholen voor bouw en infra

Op dit moment heeft de arbeidsmarkt bij veel sectoren te maken met krapte, zo ook in de sector bouw en infra. UWV en Saxion sloegen de handen ineen en werkten samen aan een nieuw traject voor omscholing: ‘FastSwitch’. Uniek aan dit traject is dat de ‘switcher’ gedurende zes maanden zijn of haar uitkering behoudt en ook vrijgesteld wordt van de sollicitatieplicht.

Op 16 juni tekenden daarom Tof Thissen vanuit het UWV en Dick Sweitser vanuit hogeschool Saxion een samenwerkingsovereenkomst, om samen uitvoering te gaan geven aan een leven lang ontwikkelen. Deze samenwerking richt zich op de sector bouw en infra, want momenteel staan er in de vier arbeidsmarktregio’s Twente, Stedendriehoek, Noordwest Veluwe en Zwolle meer dan 100 vacatures open voor deze sector. De verwachting is dat de vraag naar mensen in de bouw en infra alleen nog maar zal stijgen gezien de bouwambities van het kabinet en de uitdagingen rondom de energietransitie. Om meer mensen aan te trekken, richt de sector zich samen met UWV en Saxion nu ook op bijvoorbeeld zij-instromers. Samen hopen zij de flexibiliteit op de arbeidsmarkt te vergroten. Tijdens de pilot van FastSwitch was er ruime interesse vanuit geschikte kandidaten, een aantal van hen is uiteindelijk ook daadwerkelijk gekoppeld aan een nieuwe werkgever.

Kansen op krappe arbeidsmarkt

“De arbeidsmarkt is heel krap, maar er zijn zeker mensen die aan de slag willen”, zegt Tof Thissen, directeur UWV. “De maatschappelijke opdracht van UWV is om meer dan ons best te doen om iedereen mee te laten doen aan de maatschappij en werkgevers te helpen bij het zoeken naar personeel. Deze samenwerking met Saxion is een mooie stap om professionals op te leiden om deze doelen te bereiken.”

Route naar nieuwe medewerker

Door UWV en Saxion is besloten om het FastSwitch-traject, gericht op bouw en infra, in eerste instantie in te steken op drie functies: werkvoorbereider, BIM-modelleur en calculator gezien de grote behoefte aan deze professionals. Saxion zal voor het FastSwitch-traject het onderwijs en de coaching verzorgen; deze bestaat in totaal uit minimaal zes tot maximaal twaalf modulen en duurt in totaal maximaal één jaar. Voor elke behaalde module ontvangt de professional een hbo-certificaat. Het UWV draagt middels haar specifieke kennis bij aan het contact met de doelgroep. Doordat de professional kan starten met behoud van uitkering, kunnen potentiële werkgevers wat betreft loonkosten een soepele overgang maken naar een nieuwe, goed geschoolde medewerker.

“Wij zijn FastSwitch gestart, juist om deze werkzoekenden in versneld tempo verder te helpen”, zegt Dick Sweitser, directeur van de Saxion Parttime School. “Op deze manier helpen we een sector als bouw en infra, die schreeuwt om goede mensen, hopelijk een stukje verder. Zeker met de taak die er ligt om 1 miljoen woningen bij te bouwen de komende jaren.”

Toekomstige werkgevers

Bij deze samenwerking hebben zich diverse werkgevers vanuit de sector bouw en infra in Oost-Nederland aangemeld, zoals de Van Gelder Groep, WAM & Van Duren, Reinbouw BV, NTP Hattem, Dura Vermeer, BAM, Trebbe, Siers en Ter Steege. Doorlopend is het nog mogelijk voor andere, nieuwe bedrijven uit de bouw en infra om zich aan te sluiten.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven