Gerelateerd nieuws

Nooit meer waterschade in de natte cel                                                                        

In een natte cel zoals een douche of Spa – Wellness ontstaat vaak schade, veroorzaakt door water of damp. Het vocht verdwijnt onzichtbaar achter de wand of onder de vloer. Het gevolg van de lekkage is rot of – erger nog  – schimmelvorming in de bouwkundige constructie. De Duitse fabrikant Wedi heeft een even simpele als doeltreffende oplossing voor dit probleem: een zeer lichtgewicht waterdichte plaat. Deze wordt gemaakt op basis van XPS met een gewapende mortellaag aan beide zijde, is extreem vlak en direct betegelbaar.

“Cementgebonden voegen blijken in de praktijk helemaal niet zo waterdicht te zijn,” zegt Dennis Platteel, regiomanager Benelux.Vaak gaat hier water of damp doorheen. Ook ontstaat schade doordat water vanuit de douchekop op de kraan straalt, waardoor het verdwijnt naar plekken waar je het niet wil hebben. Helaas zijn er nogal wat schadeclaims met betrekking tot lekkage in de natte cel. Met ons product voorkom je die.”

Afnemers van de Wediplaat zijn verwerkende bedrijven zoals tegelzetters, bouwers van Spa en Wellness, prefabbouwers, installateurs of bouwbedrijven. Platteel: “Vooral de laatste groep toont een toenemende interesse. Geen wonder, want de platen zijn zeer makkelijk te verwerken.”

Kennis

De fabrikant heeft al veertig jaar ervaring met thermische, energie-efficiënte isolatieplaten en heeft een enorme kennis opgebouwd. Platteel: “Zo geven we bouwadvies aan iedereen die in de natte cel werkt, ook buiten het product, zoals bouwkundige constructies. We hebben bovendien een speciale toolbox ontwikkelt voor de verwerking. Professionele verwerkers worden door ons getraind om het product goed te kunnen verwerken.”

Wedi heeft een netwerk van specialisten die de producten adviseren en deze verwerken. Zij geven maar liefst tien jaar garantie op waterschade. De Wedi Expert Pro specialisten doen er nog een schep bovenop. Zij geven namelijk vijftien jaar waterdichtgarantie. Platteel: “Dit is ook de groep vaklieden die wordt ingeschakeld door opdrachtgevers die de allerhoogste kwaliteitseisen stellen, zoals hotels of horecaondernemers die de vloeren toepassen in de professionele keuken.”

Prefab

Wedi heeft zeshonderd standaardproducten. Daarnaast wordt maatwerk geleverd voor wand, vloer of plafond, waarbij bijvoorbeeld sleuven voor leidingen, airconditioning, vloerverwarming of waterafvoer prefab worden gefreesd. Platteel: “De ideale combinatie van bouw- en installatietechniek. Onze vloeren worden standaard al als prefab uitgevoerd en kunnen nooit meer lekken. Water wordt secundair onder de tegel en over de tegel via de put afgevoerd. Deze oplossing scheelt de aannemer enorm veel tijd dus geld. We hebben berekend dat toepassing van onze applicatie al gauw zo’n zeventig procent tijdsbesparing oplevert.”

Platteel kent een voorbeeld van een aannemer die op één dag twee douchevloeren legt. Een klus waar hij vroeger een hele week mee bezig was. In deze tijden van personeelstekort is deze tijdwinst geen overbodige luxe. De platen worden toegepast bij zowel nieuwbouw- als renovatie.

Lego

De prefaboplossing heeft volgens Platteel nog een ander groot voordeel. “De verwerker moest tot nu altijd verschillende specialisten laten komen. Door de integrale oplossing worden verschillende bewerkingen nu in één gang gebundeld, hetgeen veel onderlinge miscommunicatie voorkomt. De verwerker heeft geen gedoe meer. Wij noemen onze methode wel eens de lego in de bouw.”

Door de grote dichtheid van het XPS-bouwmateriaal laat het wedisysteem water noch lucht door. Tijdens het CO2 arme productieproces wordt iedere productiecharge in het laboratorium gecontroleerd op vlakheid, maatvastheid, diverse mechanische en brandeigenschappen en duurzaamheid. Ook voor afwerking en vormgeving zoals banken, nissen, doorvoeren, baden en lavebo’s is er een ruime keuze uit standaard of maatwerk exact op maat.

Kwaliteitsslag

Platteel vertelt dat alle producten zijn gebaseerd op de NEN 2778 norm en voorzien zijn van de verplichte Europese prestatieverklaring inclusief het verplichte CE. “Helaas hebben de bestaande regelgeving en het Bouwbesluit als het gaat om water in de natte cel een onvoldoende verplichtend karakter. Wij verwachten dat met de komst van de Wet Kwaliteitsborging in de Bouw een kwaliteitsslag wordt gemaakt.”

Wedi is tijdens Bouwbeurs 2023 te vinden op het Tegelplein in hal 7.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven