Gerelateerd nieuws

Nieuwe ronde traineeship ‘Starters in Gelderland’

De woningnood in Gelderland is hoog. Voor het versnellen van bouwplannen en vergunningen zijn extra ambtenaren nodig. En die blijken lastig te vinden. Het traineeship ‘Starters in Gelderland – Ontdek het ruimtelijk domein’ helpt daarbij. In april 2023 start de tweede groep trainees.

Op de toekomst kunt je bouwen

Het is niet makkelijk om goede mensen te vinden en behouden, die met kennis en kunde aan de slag gaan met opgaves als de woningcrisis, energietransitie, duurzaamheid, bodem of stikstof. Samen met Werken in Gelderland en verschillende Gelderse overheden sloegen we in 2021 daarom de handen ineen. Om zelf de ambtenaren van de toekomst op te leiden. En om samen te werken in plaats van elkaar te beconcurreren. Werken in Gelderland – de uitvoerende partij – heeft samen met de Radboud Academy (onderdeel van de Radboud universiteit) een gezamenlijk opleidings- en ontwikkelprogramma gecreëerd voor startende professionals: Starters in Gelderland: ‘Ontdek het Ruimtelijk Domein’.

Waarom zijn er te weinig ambtenaren?

Daar zijn meerdere redenen voor. Zo hebben veel overheden ten eerste geen evenwichtige leeftijdsopbouw. Daardoor gaan de komende jaren veel mensen met pensioen. Ten tweede hebben we veel werk te verrichten en veel (nieuwe) expertise nodig om aan deze opgaven te sleutelen. Denk daarbij aan een beleidsadviseur duurzaamheid of energietransitie. Of aan een adviseur bodem of stikstof. Binnen het vakgebied ‘Ruimtelijk Domein’ zijn er simpelweg te weinig ervaren professionals en er is teveel werk.

Direct aan de slag in de praktijk

De startende professionals die deelnemen aan het traineeship beginnen gelijk in een functie bij een Gelderse overheid, zoals een gemeente, provincie of omgevingsdienst. Naast 4 dagen in de week werken, volgen zij 1 jaar lang een opleidingsprogramma gericht op persoonlijke ontwikkeling, professionele vaardigheden en kennis over de overheid en het Ruimtelijk Domein. Daarnaast krijgen zij coaching van iemand met ruime ervaring in zowel het Ruimtelijk Domein als met persoonlijke en professionele vraagstukken. 

Tweede groep start in april

Inmiddels heeft de eerste groep het programma afgerond. Van de 29 deelnemers zijn 27 starters aan het werk gebleven bij een overheid in het ruimtelijk domein. Bij de eerste groep heeft Werken in Gelderland samengewerkt met de Radboud Academy. Voor de komende jaren is de HAN samenwerkingspartner, waarbij ook ruimte wordt geboden aan andere onderwijsinstellingen voor opleidingsdagen binnen hun expertise. Denk daarbij aan de Radboud Academy en Saxion. Zo is het echt een uniek programma voor én door de regio, waar alle expertises bij elkaar samen komen en veel onderlinge uitwisselingen plaatsvinden. Jaarlijks start een nieuwe groep. De tweede tweede groep met circa 28 starters gaat in april 2023 van start. We hopen de komende jaren samen met onze partners veel professionals te begeleiden naar een mooie carrière binnen de overheid.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven