Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge heeft woensdag een bezoek gebracht aan projectontwikkelaar Boelens de Gruyter. De Jonge ging in gesprek met een aantal ontwikkelaars van het bedrijf over de problemen waar zij in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen en die veel bouwprojecten vertragen of zelfs stilleggen.
Nederlandse projectontwikkelaars zitten momenteel in een perfect storm: door een opeenstapeling van negatieve factoren is het lastiger geworden om nog iets te bouwen. Materiaalkosten en grondstofprijzen zijn gestegen, er gelden strengere regels voor het realiseren van meer betaalbare woningen , de vraag van kopers en huurders is veranderd en beleggers haken af omdat ze op een andere manier een beter rendement behalen. De bouwdoelstellingen van het kabinet staan onder druk.
Knelpunten
Het doel van het gesprek was om te kijken waar de knelpunten zitten en hoe de gewenste versnellingen op een pragmatische manier gerealiseerd kunnen worden, zonder ingrijpende wetswijzigingen.
“Mensen die mij kennen weten dat ik behoorlijk kritisch kan zijn, maar de versnelling die de minister wil realiseren verdient zeker lof”, zegt Maarten de Gruyter van Boelens de Gruyter. “Versnelling in de planfase is een kans waar de markt in de toekomst veel profijt van kan hebben. Het kan substantieel bijdrage aan betaalbaarheid en haalbaarheid.”
Bijzondere gebiedsontwikkeling
Na het gesprek bracht De Jonge een bezoek aan de bouwplaats van een groot project aan het Koningin Wilhelminaplein van Boelens de Gruyter, een bijzondere gebiedsontwikkeling in het voormalige Fashion District in Amsterdam West. Het binnenstedelijke verdichtingsproject bestaat in totaal uit 612 appartementen, 27.000 m2 kantoor en ongeveer 3.000 m2 commerciële ruimtes.
De kantoren Berghaus en OKU Office vormen het hart van deze ontwikkeling waar straks tussen de 3.500 en 4.000 mensen gaan werken en wonen. Door ondergronds parkeren toe te voegen en de woningen boven de kantoren te plaatsen wordt slim gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte. De woningen boven OKU Office (7.000 m2) staan daarbij op een tafelconstructie van 20 meter lang waardoor de woningen los lijken te staan van het onderliggende kantoor.