Gerelateerd nieuws

Nederlandse Trappen Fabrikanten (NTF)

Een trap is meestal de eyecatcher van een entree van een bedrijfspand of woning. Mooie exclusieve ontwerpen zijn een lust voor het oog, maar moeten uiteraard ook voldoen aan de Europese- en nationale regelgeving.

De Nederlandse Trappen Fabrikanten (NTF), een branchevereniging van de Koninklijke Metaalunie, vertegenwoordigt een groep bedrijven die metalen trappen, balustrades en bordessen ontwerpen, vervaardigen en monteren. Meestal worden deze producten samengesteld uit meerdere materialen zoals glas, hout en natuursteen, waarbij metaal de basis vormt.

De meest uiteenlopende ideeën worden ontworpen op basis van de wettelijk geldende Europese- en nationale regelgeving. Om te weten waar een trap aan moet voldoen, heeft de NTF een model ontwikkeld waarin op zeer eenvoudige wijze de eisen staan waaraan deze trap, balustrade of bordes moet voldoen. Eigenlijk hebben we het Bouwbesluit en de Eurocode geclassificeerd naar de ruimte waar het product wordt toegepast, aldus Ron den Toom, branchemanager van de NTF.

Voor een trap of balustrade in een stadion gelden andere eisen dan een trap die in een woonhuis geplaatst wordt. Wat is er dan makkelijker voor een ontwerper of fabrikant om in één oogopslag op één A4’tje de basiseisen af te kunnen lezen. De NTF-matrix geeft dit overzicht. Deze matrix is niet alleen voor ontwerpers of fabrikanten een nuttig document, ook architecten, gemeenten of klanten maken er gebruik van. De NTF geeft op basis van deze matrix regelmatig cursussen, zodat ontwerpers en fabrikanten de matrix nog specifieker toe te kunnen passen.

De branchevereniging is ruim 15 jaar geleden opgericht, omdat er veel onduidelijkheid was op het gebied van het maken van trappen en balustrades. De NTF heeft destijds het initiatief genomen om een norm op het gebied van trappen, bordessen en balustrades te ontwikkelen: de NEN 3509 deel 1 en 2. De NEN 3509 beschrijft in deel 1 ‘Vaste trappen in gebouwen’ de termen en definities. De afmetingen en locatie van de onderdelen van trappen worden voor verschillende gebruiksfuncties in aparte delen van de norm beschreven. Deel 2 van de norm beschrijft deze elementen voor trappen in woningen en woongebouwen.

Met de ervaring die is opgedaan met het ontwikkelen van deze norm, hebben we NTF-matrix ontwikkeld, aldus Den Toom. De matrix is een levend document, dat wil zeggen dat de wijzigingen die in de norm worden vastgesteld, direct worden opgenomen in een nieuwe uitgave van de NTF-matrix. Recentelijk is de NTF-matrix 2024 geïntroduceerd. Alle leden van de NTF zijn dus op de hoogte van de laatst geldende eisen, en ontwerpen en vervaardigen de mooiste producten op basis deze eisen. Voor opdrachtgevers is dit uitermate belangrijk. Zo worden ingewikkelde discussies achteraf voorkomen. De klant krijgt een mooi, maar ook kwalitatief goed product dat technisch voldoet aan de meest actuele eisen.

De technische kennis van de NTF-leden gaat verder dan alleen kennis van regelgeving. De NTF-leden combineren diverse metalen zoals staal, aluminium, roestvaststaal, koper, messing en brons met materialen als glas, hout en natuursteen. Alles naar de specifieke wens van de klant. Om die materialen op een juiste manier te verwerken en toe te passen, is veel kennis nodig van de basismaterialen. Zo worden er trappen gemaakt die een indrukwekkende uitstraling hebben in een entree of woonhuis, maar ook trappen voor de meest exclusieve jachten worden gemaakt.

De beste ontwerpen worden gemaakt wanneer er op tijd wordt gecommuniceerd met de fabrikant. Bent u van plan om een trap of balustrade, eventueel met bordessen, te gaan ontwikkelen, neem dan contact op met een van de leden van de NTF. Zij brengen u op ideeën die goed toepasbaar zijn, en die aan alle eisen voldoen. Zo wordt ook uw trap een lust voor het oog.

Nederlandse Trappen Fabrikanten
p/a Koninklijke Metaalunie

Einsteinbaan 1 – 3439 NJ Nieuwegein

Postbus 2600 – 3430 GA Nieuwegein

+31 (0)30 – 605 3344

info@trappenfabrikanten.nl

www.trappenfabrikanten.nl

11 april 2024 – R. den Toom

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven