Gerelateerd nieuws

Nederlandse maakindustrie loopt voorop met innovaties voor duurzamere gebouwen

De Nederlandse Verduurzamingsindustrie – Gebouwde Omgeving (NVI-GO) is mede-gastheer voor de 23e algemene vergadering van de European Heating Industry (EHI). Op 29 en 30 juni kwamen de belangrijkste Europese stakeholders die willen bijdragen aan een duurzaam binnenklimaat naar Amsterdam. Samen bespraken zij de vooruitgang, uitdagingen en kansen voor hun bijdrage aan de energietransitie en het terugdringen van de CO2-uitstoot. Tijdens het publieke deel van de bijeenkomst op vrijdag stond ‘Het Nederlandse perspectief op de implementatie van de EU Green Deal’ centraal. Hierbij was aandacht voor innovatieve projecten met verwarming op basis van waterstof en hybride warmtepompen.

Tijdens de bijeenkomst lag de nadruk op innovatieve combinaties van verschillende technologieën en energiebronnen die aansluiten bij de specifieke eisen van de gebouwde omgeving. Op die manier draagt de maakindustrie direct bij aan de EU Green Deal. Dit geldt ook voor Nederland. De verenigingen van NVI-GO nemen een voortrekkersrol om de CO2-reductie in de gebouwde omgeving te versnellen. Om dit waar te maken heeft de NVI-GO in nauwe samenwerking programma’s ontwikkeld zoals de hybride route, legionella of milieudatabase. Mogelijke toekomstige programma’s zijn circulariteit, duurzaam tapwater, all electric, energieopslag of groen gas/waterstof.

Nederlandse projecten

Naast het reguliere programma was er een publieke sessie over het Nederlandse perspectief op de implementatie van de EU Green Deal. Eén van de maatregelen van deze deal is het instellen van strengere normen voor energiezuinige gebouwen. Nederland heeft op dit gebied al concrete stappen gezet. Bijvoorbeeld met de inzet van hybride warmtepompen. Tijdens de sessie wordt een studie gepresenteerd naar de inzet van deze efficiënte systemen bij 200 huishoudens en de impact op de gebouwde omgeving. Een ander project betreft het gebruik van waterstof voor verwarming. Het Nederlandse project ‘Stad aan ‘t Haringvliet’ is een goed voorbeeld van de impact die waterstof kan hebben op de energietransitie.

Annemarije Tillema, directeur van NVI-GO: “De energietransitie is in volle gang. Onze maakindustrie levert nu al de oplossingen om het binnenklimaat van gebouwen duurzamer te maken. Het is essentieel de krachten breed te bundelen en samen te werken in de nieuwe economie. Dat doen we binnen de NVI- GO en daarbuiten. Bijvoorbeeld met de installatiebranche in Team Duurzaam Installeren 500. Maar ook rondom de uitdagingen met het elektriciteitsnetwerk, die het tempo van de verduurzaming en verdere ontwikkeling beïnvloeden. Alleen samen komen we tot een nieuw energiesysteem. Als Nederlandse maakindustrie willen we hiermee ook andere landen inspireren.” De hybride warmtepomp staat ook centraal op de agenda. Recent zijn de meetresultaten van 120 woningen met een hybride warmtepomp gepresenteerd. Walid Atmar, manager kennisontwikkeling en innovatie bij NVI-GO geeft de Europese verwarmingsindustrie kijkje in dit ‘demoproject hybride’: “Door het installeren van een hybride cv-installatie daalde het gemiddeld gasgebruik in de woningen met 75%. Het is een mooie kans de kennis en bevindingen van het onderzoek met de Europese sectorgenoten te dlen”.

Tijdens de publieke sessie gingen experts en vertegenwoordigers van de maakindustrie en de overheid met elkaar in discussie.

Sprekers waren Sybe Noordermeer, MT lid Energiemarkt bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bij het directoraat-generaal Klimaat en Energie, Richard van As-Jacobson, project manager Stad Aardgasvrij en Walid Atmar, manager kennisontwikkeling en innovatie bij de NVI-GO.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven