Gerelateerd nieuws

Mondial du Bâtiment 2022 – Een opnieuw een succesvolle editie!

Een geslaagde editie van de Mondial du Bâtiment 2022! Met een forse stijging van het bezoekersaantal (15 %) en de aanwezigheid van 1.720 exposanten, waarvan 45% nieuwe exposanten, heeft de Mondial du Bâtiment 2022 met haar 3 vakbeurzen BATIMAT, INTERCLIMA enIDÉOBAIN zich bevestigd als hét trefpunt voor alle bouwsectoren. Met het doel om alle vraagstukken over de transformatie van de sector en met name het koolstofvrij maken van de bouwsector aan te pakken.

 

 

EEN ONGEKENDE MOBILISATIE

De nieuwe Mondial du Bâtiment, die plaatsvond in het expositiecomplex Paris Expo Porte de Versailles, registreerde een aanzienlijke stijging van het aantal bezoekers (+15%), gekenmerkt door een toename van het aantal Franse bezoekers (+25%) uit verschillende regio’s.

Top 5 Franse regio’s op de Mondial du Bâtiment: Ile-de-France, Auvergne Rhône-Alpes, Hauts-de-France, Grand Est en Nouvelle Aquitaine.

De aanwezigheid van internationale bezoekers is licht gedaald (-15%). Toch heeft de Mondial opnieuw vele trouwe internationale vertegenwoordigers mogen verwelkomen, zoals een Marokkaanse delegatie, de Nationale Orde van Architecten van Benin, de Nationale Orde van Ingenieurs van Kameroen, de Senegalese delegatie, de Algerijnse delegatie, de Tunesische delegaties (Kamer van Koophandel en Industrie van het Zuidoosten, CCI van Sfax, CCI van het Noordwesten, CCI van het Centrum) en een Ivoriaanse delegatie.

De organisatoren verwelkomen het positieve bedrijfsklimaat dat heerste

gedurende de 4 dagen van het evenement, dankzij de aanwezigheid van talrijke decisionmakers en bijzonder gekwalificeerde bezoekers. Met 1720 exposanten waren alle bouwsectoren sterk vertegenwoordigd: aannemers (20%), installateurs (36%), distributeurs (17%), fabrikanten (14%) en organisaties (13%).

In de algemene opinie vonden alle deelnemers wat zij waardeerden van de vorige Parijse edities van BATIMAT, INTERCLIMA en IDEOBAIN: een grote gezelligheid en een sfeer die door iedereen als warm werd omschreven, versterkt door de mogelijkheid om gebruik te maken van in de stad Parijs georganiseerde avonden.

 

DECARBONISATIE VAN DE BOUWSECTOR CENTRAAL IN HET DEBAT

De bouwsector is een van de belangrijkste sectoren als het gaat om het bereiken van de doelstellingen van de koolstofarme samenleving, en de Mondial du Bâtiment 2022 was zeker een belangrijke gelegenheid om dit tot uiting te brengen.

De Mondial du Bâtiment, het enige grote internationale evenement van de sector, bevestigde haar naam

als de belangrijkste bijeenkomst van decisionmakers en hoofdrolspelers in het koolstofvrij maken van de sector.

Dankzij een groot aantal evenementen en grote bijeenkomsten stond het thema decarbonisatie centraal in de debatten:

 

  • Voorafgaand aan de officiële opening van de beurs werd de ‘Duurzame Bouwers 50’ ingehuldigd in aanwezigheid van voormalig President François Hollande. Deze “Think & Do-tank” bracht meer dan 50 besluitvormers, deskundigen en persoonlijkheden bijeen die zich laten leiden door de zoektocht naar impact en concrete veranderingen om de emissiereductiedoelstellingen voor 2030 en 2050 te bereiken.

 

  • Gemobiliseerd door de organisatoren van de Mondial du Bâtiment, konden vertegenwoordigers van overheden talrijke bedrijfsleiders uit de bouwsector ontmoeten en met hen van gedachten wisselen over de uitdagingen van de diepgaande transformatie van de sector:
    • Olivier Klein, gedelegeerd minister van Ecologische Transitie en Territoriale Cohesie, belast met Steden en Huisvesting, heeft de Mondial du Bâtiment geopend;
    • Tijdens zijn toespraak op de algemene vergadering van het Plan Bâtiment Durable plaatste Christophe Béchu, minister van Ecologische Transitie en Territoriale Cohesie, de belangrijkste elementen van het overheidsbeleid in perspectief en getuigde hij van zijn engagement voor een succesvolle transformatie van de sector;
    • Olivia Grégoire, gedelegeerd minister belast met MKB’s, Handel, Ambacht en Toerisme, wisselde met toekomstige bouwprofessionnals en de Compagnons du Devoir van gedachten en benadrukte met hen de betrokkkenheid van de Staat bij het midden- en kleinbedrijf.
    • Voor het eerst werd de Mondial du Bâtiment bezocht door twee parlementaire commissies, die het belang van de transformatie van de sector voor de gebieden aantonen: de parlementaire commissie voor economische zaken, onder voorzitterschap van Guillaume Kasbarian, en de parlementaire commissie voor duurzame ontwikkeling, onder voorzitterschap van Jean-Marc

De energietransitie in Frankrijk stond zo centraal in de debatten van deze week, dat premier Elisabeth Borne op de laatste dag van de Mondial du Bâtiment naar de beurs kwam om het soberheidsplan van de staat te presenteren in aanwezigheid van Agnès Pannier-Runacher, minister van Energietransitie.

 

 

EEN UNIEK OBSERVATORIUM VOOR DE TOEKOMST VAN DE SECTOR

BATIMAT, INTERCLIMA en IDEOBAIN mobiliseerden in Parijs 1720 exposanten, waaronder de terugkeer van meer dan 140 marktleiders en 45% nieuwe exposanten.

Innovatie, aanwezig op de hele Mondial du Bâtiment en ondersteund door een opmerkelijke editie van de Innovation Awards, was opnieuw een van de belangrijkste kenmerken van het evenement en illustreerde de dynamiek van de sector.

 

Tegelijkertijd waren de nieuwe conferentievormen zeer populair. De Batitalks, van ongekende omvang, met de aanwezigheid van meer dan 90 maatschappelijke deskundigen zoals Cynthia Fleury, Jean-Marc Jancovici, Bernard Amsellem, Navi Radjou, Yamina Saheb, enz. Dit programma van analyses en ontcijferingen werd verrijkt door een groot aantal conferenties en bijeenkomsten die door de partners van de beurs werden georganiseerd. Het hele evenement bracht meer dan 1000 sprekers met 450 conferenties samen.

Beroepsorganisaties zoals de Fédération Française du Bâtiment en de Capeb waren ook gemobiliseerd en spraken hun tevredenheid uit over het succes van deze editie, die hen in staat stelde hun boodschappen over alle onderwerpen in verband met de economische uitdagingen van de sector en de evolutie van de ambachten over te brengen.

 

 

JONGEREN IN DE SCHIJNWERPERS

Werving van jongeren en opleidingen waren twee belangrijke thema’s waar de Mondial du Bâtiment

de schijnwerpers op wilde richten.

Een delegatie van bijna 400 leerlingen van de CFA (centra voor leerlingenopleiding) van Ile-de-France en bijna 600 jongeren in opleiding van het Lycée Raspail gingen naar de beurs om de innovaties te ontdekken. Zij konden een gesprek voeren met minister Olivia Grégoire, die hen deelgenoot maakte van de dynamiek van de sector en de bouwsector.

De nieuwe Job Connect ruimte van INTERCLIMA bood de gelegenheid om het installatievak te promoten via dagelijkse bijeenkomsten. Bij IDEOBAIN werden job-dating sessies gehouden tussen trainers, installateurs en verkopers. Op BATIMAT vonden verschillende evenementen plaats, waaronder de finale van de wedstrijd Beste Ambachtsman van Frankrijk.

 

 

EEN DUURZAME VAKBEURS

De Mondial du Bâtiment kon het thema decarbonisatie niet onder de aandacht brengen zonder het onderwerp ook zelf in handen te nemen en een voorbeeld te stellen. Deze nieuwe editie stond dan ook in het teken van soberheid en een betere beheersing van de uitgaven. Een groot aantal exposanten koos voor ecologisch ontworpen stands, in overeenstemming met de strategie van de Mondial.

Van hun kant hebben de organisatoren van het salon een voorlopige koolstofbalans opgemaakt door alle activiteiten te onderzoeken volgens de wetenschappelijke methode van ADEME: vervoer, energie, voeding, hotel, enz., dankzij de expertise van de firma ECOACT, die in dit soort aanpak gespecialiseerd is.

 

 

TWEE EVENEMENTEN OM ALVAST IN UW AGENDA TE NOTEREN

De organisatoren werken nu al aan de evolutie van de volgende Mondial du Bâtiment, rekening houdend met de trends die snel zullen opduiken en de sector grondig zullen beïnvloeden. De komende editie van de beurs is vastgesteld op 30 september t/m 3 oktober 2024 in Paris Expo Porte de Versailles.

Maar omdat het thema energierenovatie een van de belangrijkste onderwerpen was die tijdens de Mondial du Bâtiment werden besproken, kondigt organisator RX de lancering aan van RenoDays, een nieuwe bijeenkomst gewijd aan dit onderwerp en georganiseerd in 2023, op 3 en 4 oktober, eveneens in Parijs.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven