Gerelateerd nieuws

Met steigerloos MultySafe Safety System snel, kostenbesparend en veilig werken op hoogte

Relaxed bouwen op grote hoogte 


Snel, kostenbesparend en bovenal veilig. Dat is het MultySafe Safety System. Het is ontwikkeld om op (grote) hoogte te bouwen zonder inzet van steigers. MultySafe is een leuningsysteem voor het werken op en over randen van verdiepingen.

Bastiaan Struijk is de bedenker van het concept. Hij had een lange loopbaan in de bouw achter de rug toen hij op het idee kwam voor een steigerloze oplossing. “Hoogbouw neemt op dit moment een vlucht. Voor aannemers is het uiteraard van groot belang van dat hun mensen veilig op hoogte kunnen werken, zonder valgevaar. Met de MultySafe is de veiligheid absoluut gegarandeerd en bestaat er geen gevaar van instortende steigers. Daar komt bij dat je in veel binnensteden maar weinig ruimte hebt om steigers te plaatsen. Met MultySafe heb je geen last van ruimtegebrek. Het systeem is degelijk en veilig en inklapbaar. Als een verdieping is afgewerkt, neem je het gewoon mee naar de volgende.”

Sneller 

Omdat geen steigerbouw nodig is, wordt ook veel sneller gewerkt. Struijk: “Een steiger opbouwen en later weer afbreken kost tijd. Het mag duidelijk zijn dat MultySafe door de snellere opbouwtijd ook veel kosten bespaart.” Het concept is erg eenvoudig en wordt toegepast bij twee soorten van bouwen. Bij de eerste gaat het om een prefab betonnen of stalen constructie van vloeren of kolommen, die met behulp van een hijskraan omhoog wordt getrokken, waarna een houten of kunststof gevelelement wordt geplaatst. In het tweede geval is er sprake van een betonnen of stalen kernconstructie met dragende sandwich elementen waarop/in de betonnen vloerplaten komen te rusten. 

Struijk: “Voor de afwerking, zoals het water- en winddicht maken van de aansluiting tussen de vloer en het gevelelement, moet er handmatig gewerkt worden op of net over de rand van de vloer. Bij traditionele bouwmethodes zie je dan dat de bouwvakker vaak op grote hoogte over de rand heen moet werken, terwijl hij aan een veiligheidsgordel is vastgemaakt, en het leuningwerk geheel of gedeeltelijk is verwijderd. Het spreekt vanzelf dat dit risico’s met zich meebrengt. Het MultySafe System bestaat uit een hekwerk dat is bevestigd op staanders, waarbij het onderste deel, tot ongeveer kniehoogte, bestaat uit gaas. Dit is wettelijk voorgeschreven. Het bijzondere van het systeem is dat het gaasgedeelte omhoog kan worden geklapt, zodat tussen de schoprand en de knieregel de bouwvakker kan werken. Hij kan zien wat hij doet. Moet er toch verder over de rand gewerkt worden, dan kan altijd nog een veiligheidsgordel worden gebruikt.” De werkvloer blijft tijdens deze werkzaamheden veilig omdat de leuningwerk blijft staan. 

Handzaam 

MultySafe wordt bevestigd op staanders die worden geborgd. Het hekwerk kan alleen door twee personen worden verwijderd. De vinding beperkt het aantal losse onderdelen tot een absoluut minimum, waardoor er ook minder kans is dat er voorwerpen op straat neerkomen. Het innovatieve hekwerk is gemaakt van aluminium en zeer handzaam. Het systeem bestaat uit elementen van drie, twee of 1,5 meter. Een hek van 3 strekkende meter weegt slechts twintig kilo. MultySafe voldoet aan alle geldende Europese veiligheidsnormen zoals CE normering. Op het systeem is patent verkregen. Volgens Struijk is zijn onderneming de enige die op dit moment met een dergelijk systeem werkt. 

Struijk: “We hebben inmiddels al diverse opdrachten gekregen en al vele honderden meters gezet. Overigens kun je MultySafe ook toepassen in buitengebieden, dus niet alleen in binnensteden. Een onafhankelijke keuring heeft aangetoond dat onze oplossing absoluut veilig is. Een onderneming die eerst sceptisch was, is nu overtuigd van de goede werking van het systeem. Hij beveelt het zelfs anderen aan. Samenvattend: MultySafe is een randbeveiliging waardoorheen je op grote hoogte naar buiten kunt werken met optimale veiligheid.”

Klik hier voor de website.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven