Gerelateerd nieuws

Meer leren over minder bekende houtsoorten

Sinds 2014 werkt Stichting Probos samen met concessiehouders in Suriname, houtimporteurs en verschillende partners, waaronder IDH, The Sustainable Trade Initiative, FSC Nederland, CBI – Centre for the Promotion of Imports from developing countries en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), om de markt te ontwikkelen voor hout uit de prachtige duurzaam beheerde bossen van Suriname en de verdere Amazone.

Onlangs heeft Stichting Probos in samenwerking met Stichting Hout Research (SHR), onderzoek gedaan naar een aantal minder bekende houtsoorten oftewel ‘lesser known timber species’ (LKTS) om hun potentiële markttoepassingen in kaart te brengen.

Het uiteindelijke doel van dit onderzoek is de business case voor duurzaam bosbeheer verder te versterken en de bossamenstelling te behouden. Het is aan ons, als kopers hier, om te vragen om aantoonbaar duurzaam geproduceerde houtproducten en om prestatie-eisen te specificeren in plaats van specifieke houtsoorten. Op die manier kan er makkerlijker voor LKTS gekozen worden en worden de mensen in Suriname en elders aangemoedigd en gesteund om duurzaam bosbeheer te beoefenen. We roepen ieder ook op om ervaringen met LKTS goed vast te leggen, zodat een ieder daarvan kan leren. Op www.houtdatabase.nl en www.lesserknowntimberspecies.com worden ervaringen verzameld en kan inspiratie opgedaan worden.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven