cranes, construction, load crane-3703469.jpg

Gerelateerd nieuws

Meer dan verdubbeling aantal zzp’ers in de bouw: “Niet gunstig voor onze economie”

Aantal mkb-bedrijven is in tien jaar met zo’n 70 procent toegenomen, berekent het CBS. “Is het wel zo gunstig is dat zo veel mensen zelfstandig ondernemer zijn geworden?”, vraagt Geldstroomexpert Janine van Vliet-Docter zich hardop af. “Want: 53 procent van de zelfstandigen werkt onder het minimumloon. Dit percentage draagt niets bij aan de staatskas, noch aan hun eigen huishouden. Dat is niet goed voor onze economie.” Daarnaast baart de meer dan verdubbeling van het aantal zzp’ers in de bouw haar zorgen.

Begin 2024 telde Nederland ruim 1,56 miljoen mkb-bedrijven. Dat is 70 procent meer dan tien jaar geleden, toen er in Nederland nog slechts 926.000 waren. Uit de cijfers van het CBS blijkt daarnaast dat in de bouw het aantal zelfstandigen meer dan verdubbeld is sinds 2014. Dat komt neer op ruim 231.000 zzp’ers. Geldstroomexpert Janine van Vliet-Docter, eigenaar van Koken met Cijfers zegt hierover: “We kunnen ons afvragen of het wel zo gunstig is dat zo veel mensen zelfstandig ondernemer zijn geworden. Bovendien, in de meest recente Kleinbedrijf Index staat: 53 procent van de zelfstandigen werkt onder het minimumloon. Dit percentage draagt niets bij aan de staatskas, noch aan hun huishouden. Dat is niet goed voor onze economie.”

Steeds lagere prijzen in de bouw

Een van Van Vliets klanten, Roy van Gageldonk, eigenaar van We Are Wallstars, beaamt dat: “Sinds anderhalf jaar zien we steeds meer kleine zelfstandigen in onze branche, die steeds lagere prijzen vragen.” Zelf heeft zijn bedrijf niet zo’n last van deze ‘kiloknallers’ in de markt. “Wij richten ons op exclusieve villabouw. We begeleiden de totale afbouw. En kleine zelfstandigen kunnen niet wat wij doen.”

Speelveld overzien

Hij vervolgt: “We zijn gestopt met achter de bal aanhollen. Door de samenwerking met Janine overzien we het hele speelveld. En we leveren niet meer in op kwaliteit en op kwantiteit. Over de hele linie calculeren we tegenwoordig door.” Dat moet ook wel volgens de eigenaar van We Are Wallstars ‘vanwege de verschillende aanloopkosten en variabele kosten’. “We blijven er heel scherp op sturen.”

Hoe Van Gageldonk de toekomst ziet in de bouw? “We zullen zien of de hausse aan zelfstandigen in onze bouwsector aanhoudt. Ik kan me niet voorstellen dat die zzp’ers in de bouw met die lage prijzen kunnen overleven. Zo vergeten ze hun pensioenopbouw en andere kosten door te rekenen. Mogelijk dat er over een tijd een heleboel gaan stoppen. Of failliet gaan.”

Geen kaas van gegeten

Van Vliet valt hem bij: “En dat levert onze maatschappij dan weer andere problemen op. Want wanneer deze zelfstandigen eigenlijk geen kaas hebben gegeten van ondernemen, houdt hun bedrijf geen stand. En meer burn-outs, financiële problemen en mogelijk ontwrichte gezinnen, daar zitten we toch ook niet op te wachten? Liever leren ze een goed belegde boterham te verdienen, in plaats van roofbouw te plegen op hun financiële en fysieke gezondheid.”

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven