Gerelateerd nieuws

Masterclass studenten: Innovatieve betontechnieken

Innovatieve betontechnieken stonden ter beschikking aan de studenten die deelnamen aan de Internationale Concrete Design Competition. Winnaars van de Concrete Design Compeititon uit vijf landen (waaronder Nederland) waren te gast bij het innovatieve betonlaboratorium van G.tecz Engineering in Kassel. Bijkomende verrassing was het 100 daagse kunstfestival Documenta ter plaatse.

De tweejaarlijkse Concrete Design Competition wordt in Nederland georganiseerd door Betonhuis Cement. De winnaars van de cyclus 2021-2022 mochten deelnemen aan de Masterclass In Kassel. Het was letterlijk een groot feest om te zien welke technieken tot de beschikking stonden van de studenten en hoe zij hier samen met de medewerkers van G.tecz Engineering hiermee mochten experimenteren onder leiding van Siebe Bakker van bureaubakker. Als leidraad kregen de groepen elke een eigen thema mee zoals: Tactility, Folding en Lumbung (thema Documenta).

Innovatie

De studenten experimenteerden naar hartenlust en zetten alle beschikbare maltechnieken in. De innovatieve productiemethodes als 3D printen van beton, een dun vel beton van 3 mm draperen over een mal en beton vacuüm trekken over een mal zorgden voor veel nieuwe ideeën. Ook hadden ze de beschikking over een super vloeibare Ultra Hoge Sterkte Beton dat letterlijk elke textuur van de mal overneemt zodat het beton de uitstraling van bijvoorbeeld fluweel of van porselein kan krijgen. Naast deze technieken had Siebe Bakker, van bureaubakker, verschillende maltechnieken meegenomen zoals een 3D-printer, een vacuümvormer (beide voor plastic), een foam-frees en een lasersnijder voor multiplex en een naaimachine voor het naaien van zeil voor textielgevormde constructies.

 

De studenten werkten hard, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, en presenteerden hun werk op de laatste dag. Tussendoor werden zij van inspiratie voorzien door een aantal Key-note presentaties: Siebe Bakker van bureaubakker, Gregor Zimmerman van G.Tecz Engineering en de architecten Anca Timofticiuc en Adrien Verschuere.

Natuurlijk was er ook ruimte voor pret met onder andere de Pancakebot, gezellig met elkaar eten in de tuin en twee dagen traktatie van het bezoeken van de kunstuitingen op Documenta. Moe maar voldaan gingen de studenten daarna huiswaarts.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven