Gerelateerd nieuws

Markt nieuwe huurwoningen staat nog onder druk

Het aantal vergunningen voor de bouw van nieuwe huurwoningen in grote steden is in het afgelopen kwartaal weer gedaald. De daling komt voor een groot deel voor de rekening van Den Haag, waar na een piek in 2022 het aantal vergunningen voor de bouw van huurwoningen weer terugliep. De ontwikkeling van huurwoningen heeft te lijden onder een gestegen rente en gestegen kosten voor bouwmateriaal en arbeid.

Terwijl de ontwikkeling van koopwoningen door onder andere een gestegen rente onder druk staat, neemt de bouw van huurwoningen nog wel toe. Niet aan de kant van particulier opdrachtgeverschap, maar door investeringen van woningcorporaties. Investeringen in nieuwbouw met overheid of woningcorporaties als opdrachtgever namen in het eerste half jaar van 2023 met 74 procent toe ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Dit komt voor een groot gedeelte neer op de investeringen in de bouw van huurwoningen door woningcorporaties.

Samenloop van problemen

De problemen bij de ontwikkeling van huurwoningen door particuliere opdrachtgevers kunnen niet losgezien worden van de koopmarkt. Zo kan de ontwikkeling van huurwoningen in de problemen komen als binnen hetzelfde project koopwoningen niet verkocht worden. Een samenloop van stijgende bouw- en arbeidskosten, gestegen rentes en de regulering door de overheid pakt negatief uit in een tijd waar de woningvoorraad juist snel zou moeten groeien.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven