Gerelateerd nieuws

MATEXPO is een monument onder de beurzen, al 40 edities lang

Weinig beurzen hebben zo’n rijke geschiedenis als MATEXPO. Dit betekent ook dat de beurs heel wat moeilijke tijden heeft zien voorbijkomen. Elke economische crisis die er sinds de oprichting van de beurs eind jaren 40 is geweest, heeft op de een of andere manier een invloed gehad. Toch zijn er een aantal constanten: een niet-aflatende groei in vraag en aanbod, diversificatie en innovatie hebben ervoor gezorgd dat MATEXPO editie na editie kon uitbreiden. Meer machines, meer exposanten, meer bezoekers.

In 1946 begrepen enkele pientere aannemers uit Harelbeke dat er, in het kader van de heropbouw na de oorlog, muziek zat in de organisatie van een bouwbeurs. Het werd een onverhoopt succes, ook al bleef het een zeer regionaal gebeuren. Toen in 1967 werd gestart met de bouw van de Hallen in Kortrijk, zagen de Harelbeekse organisatoren opnieuw hun kans. Hun beurs barstte immers uit haar voegen en die moderne exporuimte bood een ideaal platform voor een beurs waar steeds meer bouwmachines tentoongesteld werden.

De eerste Kortrijkse editie werd in 1969 georganiseerd onder de naam “Hout- en Bouwbeurs”. De uitbreidingsmogelijkheden die door de nieuwe locatie werden geboden, werden optimaal benut en de beurs kreeg al snel een nationaal karakter. Een volgende mijlpaal kwam er in 1985 toen werd beslist om het eerder lokaal georiënteerde Bouwbeurs-luik te laten voor wat het was, en zich ten volle te gaan toeleggen op bouwmaterieel in de ruimste betekenis. Vanaf dan werd enkel nog de naam “MATEXPO” gebruikt.

Wat begon als een kleine regionale beurs onder de kerktoren van Harelbeke, groeide uit tot een beurs die weliswaar nog steeds regionaal is, echter niet meer op Belgisch, maar op Europees niveau.

Volgende editie van MATEXPO zal volledig in het teken staan van haar 40e editie. Naar aanleiding van deze feesteditie zijn we in de archieven gedoken op zoek naar informatie, artikels en foto’s van de voorbije edities. De mooiste beelden en weetjes worden gebundeld in een boek over 40 edities MATEXPO.

Heeft u één of meerdere edities van de jaren ’70 of vroeger meegemaakt of kent u zelf mensen? Laat ons dit zeker weten. Zo kunnen we contact opnemen om een getuigenis of een kort interview af te nemen. ​

Mooie foto’s, artikels, leuke anekdotes, … van de voorbije edities, mogen ook altijd bezorgd worden via marketing@matexpo.com voor eind oktober.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven