Gerelateerd nieuws

Liftsuit en Carrysuit van Auxivo – Lichtgewicht exoskeletten winnen BouwBelang MKB Trofee 2023

Op 7 februari heeft het Zwitserse bedrijf Auxivo op de BouwBeurs de BouwBelang MKB Trofee 2023 ontvangen uit handen van Riek Siertsema, voorzitter van de Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra. Auxivo wint de innovatie-prijs voor het mkb-bouw met twee innovaties: de Liftsuit en de Carrysuit. De Liftsuit is een mechanisch exoskelet dat onderrug en knieën ondersteunt bij het tillen van materialen en het buigen van de rug. De Carrysuit helpt gebruikers bij het dragen van materialen. Juryvoorzitter Arie Grevers, hoofdredacteur BouwBelang, het relatiemagazine van de Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra: “De toepassingsmogelijkheden van beide exoskeletten zijn bouwbreed en bieden kansen voor betere werkomstandigheden op de bouwplaats.”

Minder belasting van het lichaam dankzij een lichtgewicht ondersteunend exoskelet, dat is het idee achter de Liftsuit en de Carrysuit. Beide exoskeletten zijn ontwikkeld door studenten van de ETH in Zürich. De Liftsuit bestaat uit robuust en duurzaam textiel dat ook in de bergsport wordt gebruikt. Elastische banden in het exoskelet helpen bij het tillen door bewegingsenergie op te slaan en weer af te geven. De Carrysuit is voorzien van een aluminium harnas, toegesneden op het ontlasten van het lichaam bij het dragen van zware voorwerpen.

Auxivo introduceert de Liftsuit en de Carrysuit op de beurs breed aan de Nederlandse bouw. De Liftsuit wordt sinds 2019 al in diverse Europese landen gebruikt. De Carrysuit is een nieuw product.

De jury van de BouwBelang MKB Trofee prijst de eenvoud en de brede inzetbaarheid van beide innovaties. Juryvoorzitter Arie Grevers: “Deze producten dragen op heel eigen wijze bij aan de duurzaamheid van de bouw. De exoskeletten helpen bouwers die dagelijks fysiek zwaar werk moeten verrichten en dragen op die manier bij aan een gezondere werkomgeving – met in het kielzog mogelijk minder ziekteverzuim en lagere arbokosten.”

De jury is daarnaast te spreken over de toegankelijkheid van beide producten. Grevers: “De prijsstelling maakt deze innovaties bereikbaar voor het hele mkb-bouw.”

Een eervolle vermeldingen in het kader van de BouwBelang MKB Trofee gingen naar de Raimondi Levmatic, een accu-aangedreven elektrische levellingtang voor de tegelbranche en de manmade fiber valbeveiliging van Hütter Safety en Keepr.

De BouwBelang MKB Trofee is een persprijs en in 2011 in het leven geroepen als prijs voor een innovatie waar het mkb wat aan heeft. De prijs wordt twee jaarlijks uitgereikt op de internationale BouwBeurs in Utrecht. De jury bestaat uit vakjournalisten.

De innovatie moet praktisch en direct inzetbaar zijn op de bouwplaats, de werf, op kantoor of in de bedrijfsbus. Verder mag ze geen hoge investering of lange leertrajecten vergen.
BouwBelang is het relatiemagazine van de Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL), de koepel voor bouwbrancheorganisaties in het MKB-segment. De productie van het blad is in handen van NHU Mediagroep.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven