Gerelateerd nieuws

Leerboek- en naslagwerk Inventor 2024

TEC/CADCollege heeft jaargang 2024 van de serie ‘Inventor, Computer Ondersteunend Ontwerpen’ van auteur Ronald Boeklagen uitgegeven. Het boek Inventor 2024 bevat als vanouds weer veel voorbeelden en illustraties en behandelt alle denkbare onderwerpen. De teksten zijn van Nederlandse oorsprong en het boek hanteert Nederlandse tekennormen. Het boek Inventor 2024, Computer Ondersteund Ontwerpen heeft onder andere veel aandacht voor het sterk uitgebreide ILogic. ISBN 978-94-92250-63-6

De indeling van het Inventor 2024 is tweeledig: de Nederlandse functies en begrippen zijn terug te vinden in de inhoudsopgave, de Engelse commandonamen in de index. Ook bevat dit gebonden boek werktuigbouwkundige achtergrondinformatie en tips. Door deze opbouw is het geschikt voor zowel beginnende als (ver)gevorderde Inventor-gebruikers.

De beginnende gebruiker van Inventor kan goed met het boek uit de voeten door de sterke combinatie van theorie, geleide instructie en oefeningen. Het boek bevat zeer veel afbeeldingen en met kleine stapjes wordt de lezer op weg geholpen. Alle basisfuncties die een werktuigbouwkundig ontwerper gebruikt, worden uitgebreid behandeld, zoals frames, plaatwerk, lassen en schroefverbindingen. Er zijn ook speciale hoofdstukken over kunststoffen en vrijevorm modelleren.

Voor experts bevat het boek gevorderde onderwerpen, waaronder styles en templates, Vault en skeletmodeleren. Ook iLogic (uitgebreid), adaptiviteit en plaats-, maat- en vormvarianten worden onder de loep genomen. Daarnaast is er ook aandacht voor specialistische zaken als sterkteberekeningen, parameterstudies en optimalisatie.

Variantenontwerp

De Topdown-ontwerpmethodiek van Inventor is door het hele boek verwerkt. De verschillende modelleringstechnieken zijn terug te vinden bij hoofdstukken over kunststoffen, frames, plaatwerk en in de meer algemene hoofdstukken. Inventor ondersteunt overigens niet alleen de modelleringstechnieken van het variantenontwerpen en het skeletontwerpen, maar ook hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om methodisch het beste ontwerp te vinden. Zo kan een ontwerper met de Design Accelerator snel een mechaniek van tandwielen, lagers en assen opzetten en deze daarna weer snel omzetten naar een stangenmechaniek. Ook is het mogelijk om een ontwerp door te rekenen en via een parameterstudie of generatief ontwerp te optimaliseren. Al deze onderwerpen worden in het boek behandeld.

iLogic

In Inventor 2024 zijn uitbreidingen en vernieuwingen doorgevoerd in vergelijking met de vorige versie. Ook iLogic is verder uitgebreid. Daarmee is het mogelijk om van ieder ontwerp met een paar simpele klikken een hele familie van varianten te maken. Wanneer de ontwerper eenmaal een machine heeft gemaakt, kunt hij deze met weinig moeite omzetten naar een reeks van varianten.

Indeling

Het boek Inventor 2024 is opgebouwd uit tien delen en bevat in totaal 1792 pagina’s. Alle volgende onderwerpen komen uitgebreid aan bod: allereerst Inventor in Vogelvlucht. Vervolgens Projecten, Schets, 3D-Vorm, 2D-Tekening, Samenstellingen, Uitwisseling, Plaatwerk, Ontwerpen met o.a. iLogic, Eindige Elementen berekeningen en dynamische simulaties en onder het kopje Diversen treft u onderwerpen als Inventor Studio, Vault en de Installatie.

In het deel Uitwisseling wordt beschreven hoe de Inventor-gebruiker met 3D PDF-, SolidWorks-, STEP-, Revit- en Fusion 360-bestanden om moet gaan. Daarnaast is een hoofdstuk opgenomen over MBD, Model Based Dimensioning, waarbij de productiegegevens, zoals bematingen, toleranties en ruwheid, zijn opgenomen in het 3D-model voor bijvoorbeeld een 3D PDF. Zoals hiervoor al aangegeven is het deel iLogic sterk veranderd en uitgebreid omdat Inventor op dit vlak zoveel verbeterd is. Alle hoofdstukken zijn aangepast aan de nieuwe functionaliteit en nieuwe mogelijkheden van Inventor.

Studentenversie

Op verzoek van het middelbaar en technisch onderwijs is er ook een verkorte uitgave leverbaar: het Basisboek Inventor 2024 ISBN 978-94-92250-62-9. Hiermee leert de student alle grondbeginselen van het 3D-ontwerpen in de werktuigbouwkunde. Dit boek is met 552 pagina’s behoorlijk dunner dan het uitgebreide boek, maar net als de volledige versie uitgebreid voorzien van ondersteunende afbeeldingen en voorbeelden. Beide boeken zijn rechtstreeks te bestellen bij TEC, maar ook verkrijgbaar via andere aanbieders.

www.cadcollege.nl/boeken

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven