Gerelateerd nieuws

Kies voor een duurzaam terras met gecertificeerd tropisch hout

Met het mooie weer groeit ook het verlangen om van het buitenleven te genieten. De zon schijnt en er is maar één wens: gebruik maken van de tuin en het terras! Maar hoe kan men tegelijkertijd zorg dragen voor de planeet en genieten van een fraai exterieur? Door te kiezen voor gecertificeerd tropisch hout! Dit hout bezit natuurlijke kwaliteiten die het bestendig maken tegen zon en andere weersomstandigheden, zonder dat het daarbij behandeld hoeft te worden.

De milieukeurmerken FSC (Forest Stewardship Council) en PEFC-PAFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes – Pan-African Forest Certification), erkend als instrumenten voor economische, sociale en culturele ontwikkeling, en zorgen voor meer transparantie bij het gebruik van tropisch hout. Het is niet eenvoudig om het juiste hout te kiezen voor buitendecoratie, maar deze keurmerken zijn een goede leidraad. De Internationale Vereniging voor Tropisch Hout (ATIBT) wil met het programma Fair&Precious de consument bewust maken van de rol van certificering bij duurzaam bosbeheer. Dit collectief zet zich in voor de bescherming van de flora en fauna en voor een model van economische en sociale ontwikkeling dat de belangen van de lokale bevolking behartigt.

TROPISCH HOUT – DUURZAAM, ESTHETISCH EN HOOGWAARDIG

Fair&Precious heeft zich als doel gesteld consumenten aan te moedigen om FSC- en PEFC/PAFC-gecertificeerd hout te kiezen voor hun buitendecoratie.

Consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in milieuvriendelijke producten: gecertificeerd tropisch hout is daar bij uitstek één van.

Tropisch hout bezit een unieke natuurlijke duurzaamheid, zonder dat daarbij behandelingsproducten aan te pas komen. Hun hardheid, weerstand en houdbaarheid in vochtige omgevingen maken bepaalde tropische soorten uitzonderlijk geschikt voor buitenbouw. Hun kleur, textuur en gelijkmatigheid verlenen deze houtsoorten ook nog eens een opmerkelijke esthetiek.

De markt voor houten terrassen groeit sinds 2015 gestaag, maar de Coronapandemie en de toename van woningrenovatie hebben geleid tot een versnelling van deze groei tussen 2019 en 2021. De sector verwacht inmiddels een aanhoudende groei van meer dan 10% per jaar. Een keuze voor gecertificeerd tropisch hout is een investering in de toekomst, in een duurzame leefomgeving en in een milieuvriendelijke industrie.

EEN OPTIMAAL MATERIAAL VOOR ZONTERRASSEN EN ZWEMBADEN

Het gebruik van tropisch hout bij de aanleg van een terras in ongetwijfeld de perfecte verbinding tussen binnen- en buitensfeer.

Tropische houtsoorten zijn namelijk van nature bestand tegen slijtage en verwering. De meeste kunnen ook goed tegen vocht, vorst, regen en insecten, evenals tegen chloor en zeewater.

Naast hun uitstekende weerstand zijn deze fijnkorrelige houtsoorten, die niet splinteren en weinig opwarmen in de zon, ideaal om met blote voeten over te lopen. In esthetisch opzicht biedt tropisch hout een grote diversiteit aan uitstralingen, nerven en tinten:

GEMAKKELIJK TE ONDERHOUDEN, EN MET DE BESTE PRIJS-KWALITEITSVERHOUDING OP DE MARKT

Tropisch hout heeft een levensduur van meerdere decennia, dankzij de uitstekende maatvastheid. Het heeft geen chemische behandeling nodig en vergt weinig onderhoud. Deze factoren maken van tropisch hout een materiaal met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Wil men de natuurlijke uitstraling behouden, dan hoeft het slechts één of twee keer per jaar met een borstel of, indien nodig, met een afbijtmiddel worden afgewerkt, om het hout onmiddellijk zijn oorspronkelijke kleur terug te geven. Eventueel kan een verzadiger worden aangebracht om de glans van het hout te verlengen.

KIES VOOR CERTIFICERING EN ZEG NEE TEGEN DE ILLEGALE HANDEL IN TROPISCH HOUT!

Bij de aankoop van tropisch hout kan de consument een krachtig signaal geven tegen de illegale houtkap en niet-transparante distributiekanalen. Daarbij moet men zich ervan verzekeren dat het hout afkomstig is van verantwoorde bedrijven, die gecertificeerd zijn door onafhankelijke controle-instellingen en waarvan de productieroutes nauwkeurig kunnen worden getraceerd. Dit is het geval met het Fair&Precious-programma van ATIBT, dat zich lokaal inzet voor duurzaam bosbeheer, het behoud van de biodiversiteit en de bevordering van banen in de plaatselijke houtverwerkingsindustrie en andere sociale projecten. Steun leveren aan deze bedrijven is een bijdrage aan het behoud van tropische bosgebieden en het welzijn van hun bewoners.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven