Gerelateerd nieuws

Keurmerk Dak- en Gevelborg biedt branche grote kansen

“Met dit keurmerk onderscheid je je duidelijk in de markt”

Branchegroep Dumebo-DWS van Koninklijke Metaalunie heeft zo’n anderhalf jaar geleden het Keurmerk Dak- en Gevelborg gelanceerd. Volgens Fred Vasquez, branchemanager Dumebo-DWS, geeft het keurmerk invulling aan een combinatie van wet- en regelgeving en kwaliteit. “Met dit keurmerk onderscheid je je duidelijk in de markt als het gaat om kwaliteit en vakmanschap.” 

Het keurmerk is gekoppeld aan het lidmaatschap van de branche-organisatie.  Vasquez: “Je kunt je alleen aansluiten als je het keurmerk behaalt. Dumebo-DWS heeft veel tijd gestoken in de voorbereidingen, die enkele jaren in beslag namen. Zo hebben we diverse ledenbijeenkomsten gehouden waar iedereen zijn mening kon geven. De commentaren zijn verwerkt in de uiteindelijke versie. Het keurmerk wordt dan ook gedragen door de branche en sluit aan bij de praktijk. Wij zijn erg blij dat onze leden de waarde ervan inzien en hopen natuurlijk dat bedrijven die het keurmerk nog niet voeren, ook enthousiast worden om mee te doen.”

Dossier

Keurmerk Dak- en Gevelborg heeft een duidelijke link met de bestaande Kwaliteitsrichtlijn voor metalen gevels en daken, het Bouwbesluit en de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), waarvan de eerste fase op 1 januari 2024 inging. Het keurmerk sluit goed aan bij deze nieuwe wet. Vasquez: “Zowel in de naamstelling van de wet als van het keurmerk zit het woord borg. In de Wkb vervult de kwaliteitsborger een belangrijke rol en is een grote verantwoordelijkheid weggelegd voor de aannemer. De borger maakt het dossier bevoegd gezag op waarin voor alle fasen van het bouwproject aantoonbaar wordt gemaakt dat er voldaan wordt aan de technische voorschriften van de Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en stelt een verklaring op waarin een gerechtvaardigd vertrouwen wordt uitgesproken dat het bouwwerk voldoet aan de geldende regelgeving. Wkb omvat de hele bouwketen.”

Bijstellen

Volgens Vasquez kan het keurmerk aannemer en toeleverancier tijd en dus geld besparen. “In het keurmerk zitten veel kwaliteitsaspecten op basis waarvan de borger zijn werk kan doen. Zeker als de borger vaker werkt met een bepaalde keurmerkhouder en hij weet dat het met de kwaliteit goed zit, kan hij het controleregiem naar beneden bijstellen. Het borgingsproces verloopt sneller en dat scheelt de opdrachtgevers, de aannemer én de toeleveranciers veel tijd en dus geld.” 

Onderscheiden

Eén van de ondernemingen die het keurmerk inmiddels voert en het bijbehorende certificaat heeft ontvangen, is ZND Nedicom.  Het bedrijf is al diverse jaren aangesloten bij Koninklijke Metaalunie. Om het keurmerk te krijgen werd een uitgebreide audit uitgevoerd. Algemeen directeur Theo van Rijsingen: “In feite werkten we altijd al op een hoog kwaliteitsniveau. Het keurmerk onderstreept onze werkwijze nog eens extra. Onze manier van werken wordt niet veel anders nu we het keurmerk op zak hebben, maar we onderscheiden ons er wel duidelijk mee in de markt. Tijdens het hele proces van kwaliteitsborging komt het er ook voor ons op aan, de borger de juiste gegevens te leveren, zodat hij zijn werk goed kan uitvoeren. De werkvoorbereider kan via zijn werkopdracht aan de monteur heel precies aangeven waar een bepaald onderdeel gemonteerd moet worden. Het keurmerk houdt ons constant alert op de kwaliteit en biedt aannemers en toeleveranciers duidelijk grote kansen.” 

De waarde van het keurmerk wordt volgens Van Rijsingen nog eens extra onderstreept doordat SKG-IKOB als onafhankelijke instantie het keurmerk heeft gecertificeerd.

Over ZND Nedicom

ZND Nedicom adviseert, ontwerpt, produceert, monteert en onderhoudt daken en gevels in de utiliteits- en woningbouw. De onderneming is voornamelijk toeleverancier van bouwbedrijven. De dak- en gevelspecialist heeft een eigen engineeringafdeling en is vooral sterk in complexere gevelssystemen. De focus ligt daarbij ook steeds meer op duurzaamheid zoals zonnedaken en groene gevels of slimme oplossingen op het gebied van energie en waterhuishouding. ZND Nedicom bestaat ruim zeventig jaar en heeft vestigingen in Asten, Eindhoven en Nieuwegein. 

Inmiddels hebben naast ZND Nedicon de volgende bedrijven het Keurmerk Dag- en Gevelborg behaald: Biersteker Gevel- en Daktechniek BV, Bucon Borne BV, Gebr. Koole Techniek BV, Metal Bouwkonsort BV en Welmecon BV.

Kijk ook op  https://www.skgikob.nl/certificaten/certificaat-zoeken?keyword=dak-+en+gevelborg  

In het veld algemeen zoeken kun je ‘keurmerk dak- en gevelborg’ ingeven, dan krijg je alle bedrijven met het Keurmerk te zien.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven