Gerelateerd nieuws

Jury bekend voor Concrete Design Competition

Tektoniek University organiseert de Nederlandse editie van de 10e Concrete Design Competition. Deze internationale ideeënprijsvraag daagt studenten Bouwkunde en Civiele Techniek uit om met ideeën en ontwerpen te komen. De focus is het materiaal beton. Nieuwe vormen, duurzame concepten en architectonische expressie. Deze week zijn de namen van de Nederlandse jury bekend gemaakt.

De nationale jury beoordeelt alle ontwerpen en kiest hieruit de winnaars die in juni 2022 bekend worden gemaakt. Cindy Vissering van het platform Tektoniek: \”Ik ben trots op deze jurysamenstelling. Het zijn architecten met ervaring en engineers uit de industrie. Een groep mensen met passie voor het materiaal beton. Het is fantastisch om te zien dat ze hun expertise willen inzetten voor de Concrete Design Competition.\”

In de Nederlandse jury hebben zitting:

 • Marieke Kums – STUDIO MAKS, voorzitter van de jury
  (focus interessante architectonische vormen in verbinding van tegenstellingen);
 • Albert Herder – Studioninedots
  (focus ruimtelijke beleving en invloed op menselijk handelen);
 • Serge Schoemaker – Serge Schoemaker Architects
  (focus zintuiglijke ervaring in materialisatie en detaillering);
 • Pim Peters – IMd raadgevende ingenieurs
  (focus constructieve duurzaamheid en circulariteit)
 • Ellen van Genechten – Hurks
  (focus duurzaamheid en technische uitvoerbaarheid van de esthetiek)


Concrete Design Competition
De prijsvraag wordt tegelijkertijd in meerdere landen georganiseerd, de komende editie ook in België, Ierland, Oostenrijk en Duitsland. De landelijke winnaars mogen geheel verzorgd deelnemen aan een internationale masterclass van een week. Deze 10e editie is bijzonder omdat deze plaatsvindt tijdens de 100-daagse wereldtentoonstelling van de hedendaagse beeldende kunst Documenta in het Duitse Kassel. Ook bijzonder omdat deze hands-on masterclass plaatsvindt bij G.tecz in hun laboratorium voor innovaties op betongebied. De internationale studententeams gaan aan de slag met een ontwerp in beton en voeren dit, ondersteund door de medewerkers van G.tecz, ook werkelijk (op schaal) uit. Daarnaast ontvangen de winnaars een geldprijs.

Thema 10e editie 2021-2022
Het thema van deze editie is REIMAGINE. De interpretatie kan breed opgevat worden, maar de focus is aangegeven richting de circulaire economie. “Stel je eens voor dat we alle betonconstructies weer geheel uit elkaar zouden kunnen halen en eenvoudig hergebruiken,” zegt Vissering, “dat zou één van de interpretaties kunnen zijn”.  Meer informatie over de Concrete Design Competition, zoals de uitgebreide inleiding op het thema, zijn te vinden op https://www.tektoniek.nl/circulair/concrete-design-competition/concrete-design-competition-2021-2022

De deelnemersvoorwaarden en indieningsbescheiden zijn te vinden (in het Engels) op www.concretedesigncompetition.com

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven