woningmarkt

Gerelateerd nieuws

‘Interbellum nabij voor woningmarkt’

Het was de afgelopen jaren een strijd op de woningmarkt. Is die strijd door de hogere hypotheekrente nu over of gaat deze straks gewoon weer door? Niemand weet het nog en vooral ook niet hoe die strijd er uit gaat zien. We komen van een verkopersmarkt waar verkopers het ‘de macht’ hebben en de vraag is of we over gaan naar een kopersmarkt met veel aanbod en weinig vraag.

Zeker is wel dat de markt aan het veranderen is. Makelaars zien ‘rare’ dingen gebeuren. Waar drie maanden geleden er voor iedere nieuwe woning op de markt, rijen dik voor de deur stonden, lijkt het animo nu aanzienlijk lager. En nog opmerkelijker is de stijging van het aantal woningen dat in verkoop staat (hoewel nog steeds historisch laag). Wie voorheen latente verkoper was, besluit nu alsnog zijn woningwaarde te verzilveren. De top van de markt lijkt bereikt.

Stille verkoop voor de woningmarkt storm

In deze fase is het voor macro-economen altijd lastig te voorspellen wat er gaat gebeuren. Het lijkt of de consument dat ook voelt. Een mogelijke reactie van woningeigenaren kan zijn dat ze hun woning in stille verkoop gaan brengen. In het kader van ‘eens kijken wat het doet’. Zo hoeft de hele buurt niet te weten waar je mee bezig bent, maar krijg je wel meer grip op waar je staat. En wat er daarna gaat gebeuren? Het wachten is op het antwoord van de markt.

Dit is een expertquote van Jeroen Wilhelm, algemeen directeur van Cribb

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven